Nemačka vlada je odbacila nove zahteve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svetskog rata, koje su usvojene u grčkom parlamentu. 

– Stav nemačke vlade po ovom pitanju je nepromenjen. Pitanje nemačkih reparacija, kako pravno, tako i politički, definitvno je rešeno – izjavio je portparol nemačke vlade Stefen Zajbert, prenosi portal A1on.

On je objasnio da je Nemačka svesna istorijske odgovornosti, ali da je pitanje isplate vojne odštete za Berlin rešeno.

– Mi smo svesni krivice i velike nepravde koju su Nemačka i Nemci učinili tokom nacionalsocijalizma u Grčkoj. I zbog toga težimo sa Grčkom, članicom Evropske unije i evrozone, da imamo dobre odnose i ostanemo prijatelji i partneri – istakao je Zajbert.

Grčki parlament je u sredu pozvao grčku vladu da preduzme adekvatne aktivnosti, posebno diplomatske i pravne, za potraživanje dugova i u celosti ispuni sve zahteve Grčke iz Prvog i Drugog svetskog rata, nakon što je bio izglasan predlog predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa o potraživanju nemačkig dugovanja od strane Grčke.

Grčka traži vojne odštete za materijalne katastrofe i krađe, vojne reparacije za žrtve i rodbinu žrtava, isplatu zajma okupatora i vraćanje pokrađenog arheološkog i crkvenog bogatstva.

Nemačka smatra da je rešila pitanje reparacije sa isplatom od 115 miliona maraka tokom šezdesetih godina prošlog veka u okviru sporazuma sa Grčkom i drugim zapadnim zemljama.

Berlin se poziva i na takozvani “dva plus četiri sporazum” iz 1990. godine koji su potpisali dve nemačke države i četiri okupacijske sile iz Drugog svetskog rata, čime je pravno definisano nemačko ujedinjenje. Ovim sporazumom, koji je, prema Berlinu, prihvatila i Grčka, odbacuje se odgovornost Nemačke za reparacije iz Drugog svetskog rata.

Osim Grčke, nedavno je i Poljska zahetevala isplatu reparacije od strane Nemačke u iznosu od 800 milijarde evra.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here