Nemačka: Preživećemo bez Grčke u evrozoni

0

Fonet/AP
Nemačka smatra da je odlazak Grčke skoro pa neminovan
 

"Špigl" navodi da kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble veruju da je evrozona od vrhunca krize 2012. godine sprovela oštre reforme čime bi eventualni izlazak Grčke mogao biti ublažen.

"Opasnost od širenja krize je ograničena, jer su se Portugalija i Irska oporavile", piše magazin, pozivajući se na izvor iz Berlina.

Drugi izvor je naglasio da je krizni fond evrozone ili "Mehanizam za evropsku stabilnost" (ESM), efikasan i sada dostupan svim članicama.

Niko iz nemačke Vlade nije bio dostupan za bilo kakav komentar. Još nije poznat način na koji neka članica evrozone može izaći iz monetarne unije, a da pritom ostane u Evropskoj uniji.

List navodi da nemačka Vlada smatra da je izlazak Grčke iz evrozone skoro neizbežan ukoliko bi opoziciona stranka levog centra "Siriza", na čijem je čelu Aleksis Cipras, pobedila na izborima zakazanim za 25. januar.

Vanredni izbori u Grčkoj raspisani su pošto poslanici ni posle trećeg kruga glasanja nisu uspeli da izaberu predsednika države.

Prema poslednjim rezultatima anketa, Siriza vodi ispred Nove demokratske partije premijera Antonisa Samarasa, koji je sproveo nepopularne mere štednje predviđene paketima međunarodne finansijske pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here