EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke svojim građanima savetuje da ne putuju na sever Kosova.

Ovo upozorenje se na sajtu ministarstva nalazi od protesta prošle godine nakon izbora novih gradonačelnika na severu Kosova.

U ažuriranom upozorenju se nemačkim građanima koji putuju na Kosovo preko Srbije i obrnuto, ne savetuje da prolaze preko četiri opštine na severu Kosova.

“Ne preporučuje se putovanje na sever Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica). Situacija na severu Kosova ostaje napeta zbog političkih tenzija između Kosova i Srbije. Tokom protekle godine bilo je nekoliko demonstracija, materijalne štete i nasilnih sukoba u kojima je povređeno više desetina vojnika Kfora, kao i nekoliko civila i policajaca, a u septembru 2023. godine, između ostalih, ubijen je jedan policajac. Kosovska policija, Euleks i Kfor povećali su svoje prisustvo u tim oblastima. Međutim, ne može se isključiti mogućnost da će doći do daljih bezbednosnih incidenata koji bi mogli da utiču i na strance. Može doći i do povremenog zatvaranja pojedinačnih graničnih prelaza između Kosova i Srbije”, navodi se u upozorenju.

Nemačkim državljanima se savetuje da odlože putovanja na sever Kosova, a ako ipak odu, da slede uputstva lokalnih bezbednosnih snaga, izbegavaju demonstracije i velika okupljanja ljudi, da se u lokalnim medijima informišu o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.

2 COMMENTS

  1. Idite medju svoje ljubimce i povedite ih sa sobom. Nista bolji nisu nego što ste bili vi u II svetskom ratu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here