Nemačka skraćuje vojni rok

0

 

U koalicionom ugovoru između demohrišćana i liberala je, međutim, predviđeno skraćenjem vojnog roka tek od sledeće godine, odnosno od 1. januara 2011. godine, ali ministar odbrane, prema navodima televizije ARD, planira već od 1. oktobra ove godine skraćenje vojnog roka, ali i povećanje regruta sa 40.000 godišnje na 50.000.

 

U Berlinu je u prvom mandatu vlade kancelara Merkelove promovisana takozvana Bela knjiga, dokument na 130 strana o zadacima Budensvera prema kojoj nemačka vojska, s ozbirom na promenjenu bezbednosnu situaciju u svetu, treba da bude armija za angažmane, a služenje vojnog roka obaveza.

Opunomoćenik nemačkog Budenstaga (Donji dom parlamenta) Rajihold Robe je kritički reagovao na ove planove barona Cu Gutenberga, najpopularnijeg nemačkog političara.

Robe je rekao da se u armiji skraćenje vojnog roka pretežno posmatra sa skepsom jer se u ovom momentu ne može prepoznati u kom pravcu to ide.

Robe vidi i rastući problem u demografskom razvoju društva, prenosi nemačka štampa koja takođe piše da se Robeu uskoro završava mandat, i navodi da Budensveru (vojsci) fali oko 600 lekara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here