Autobuski, železnički i avio saobraćaj širom Nemačke je paralisan zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija. Štrajk koji je organizovao trgovinski sindikat Verdi, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan u nizu izraza nezadovoljstva prethodnih meseci koji su pogodili najveće evropske ekonomije u vreme kada su cene hrane i energenata porasle.

Dva najveća nemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je železnički operater Dojče ban otkazao sve međugradske železničke usluge. Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javni transport i aerodrome, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz Dojče bana i autobuskih kompanija. Lider sindikata Verdi, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije. Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar.

U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa. Vođa EVG Martin Burkert rekao je da zaposleni još nisu dobili adekvatnu ponudu i upozorio je da bi moglo da dođe do novih štrajkova, pa i za uskršnji praznik…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.