commons.wikimedia/Jensflorian

Nemačka i dalje želi da uspostavi naplatu korišćenja autoputa za automobile širom te zemlje, ali i u ostatku Evropske unije.

Od jula do decembra 2020. godine Nemačka predsedava Savetom Evropske unije, a nacrt dokumenta koji je stavljen na uvid medijima otkriva da nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer želi da obezbedi da skoro sva vozila koja se kreću autoputevima moraju da plaćaju putarinu širom Evropske unije.

Prema ovom nacrtu, plan bi se realizovao u roku od osam godina, a od plaćanja putarine bili bi izuzeti autobusi, saznaje Rojters.

Međutim, ne podržavaju svi ovaj predlog sistema naplate. Određeni vladini zvaničnici navode da neka nemačka ministarstva žele da se projekat “zamrzne”, uprkos tome što se takav sistem naplate smatra jednom od mera za borbu protiv klimatskih promena.

Osim toga, smatra se da je ovo osetljivo pitanje među ministarstvima koja vodi stranka Socijaldemokrata, koja deli vlast sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel, koji se već dugo protive putarinama na autoputevima.

Podsećamo, za razliku od većine drugih zemalja Evropske unije, Nemačka ne naplaćuje vozačima motornih vozila putarinu na svojoj mreži autoputeva, već sredstva za njihovo održavanje obezbeđuje kroz poreze.

Ranije je ta zemlja pokušala da natera strane vozače koji koriste nemačke autoputeve da plaćaju putarinu, ali je pre otprilike 12 meseci najviši sud u Evropi presudio protiv takvog plana, tvrdeći da krši pravila Evropske unije.

4 KOMENTARA

  1. Smatram da nema pravo Nemacka da uvodi putarine na delove njenog autoputa jer su ti autoputevi gradeni od logorasa koje su nemci zarobili tokom drugog svetskog rata, medu njima je bilo i nasih ljudi

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime