EPA/Filip Singer
Boris Pistorijus

Nemački ministar odbrane pozvao je na “ozbiljnu nacionalnu debatu” o budućnosti vojske.

Kako je naveo, vojska u svom trenutnom stanju nije sposobna da se uhvati u koštac sa nizom izazova bezbednosne politike sa kojima se Evropa suočava.

Boris Pistorijus, koji je često pozivao Nemačku da postane “spremna za rat” otkako je pre godinu dana postao ministar odbrane i upozoravao da bi Vladimir Putin mogao da napadne u roku od osam godina, rekao je da zemlja mora biti spremna da se suoči sa ruskim predsednikom.

Obraćajući se regrutima na nemačkoj vojnoj akademiji u Hamburgu, jasno stavljajući do znanja da se obraća i širem društvu, Pistorijus je rekao:

– Da li smo ozbiljno spremni da branimo ovu zemlju? A ko smo to ‘mi’? Ova debata se mora održati.

Pistorijus je rekao da mir i sloboda koju je većina Evrope uživala decenijama “više nije nepobitna bezbednost” i da se Nemačka “suočava sa snažnim i aktivnim bezbednosnim izazovima”.

Ove nedelje, Pistorijus je rekao da razmišlja da dozvoli građanima bez nemačkog državljanstva da se pridruže vojsci u pokušaju da poveća broj vojnika sa 181.000 na 203.000 do 2031. godine.

Priča se da će, kao u američkoj vojsci, gde ljudi mogu da se nadaju da će dobiti državljanstvo u zamenu za službu, učesnici biti nagrađeni pasošima.

Naime, vojska pati od hroničnog nedostatka ljudstva i svake godine je potrebno 20.000 novih regruta za održavanje sadašnjeg broja.

Posao u vojsci u Nemačkoj nije prestižan kao drugde, pre svega zbog prošlosti zemlje. Glavni gradovi širom kontinenta raspravljaju da li su njihove vojske sposobne za moderno ratovanje i pretnje koje predstavljaju zemlje poput Rusije.

2 COMMENTS

  1. Ha ha haaa,to su političari koji stvaraju paniku
    za vlastiti interes.
    Nisam političar,ali bi u svakom slučaju ovakve gluporije opovrgao.
    A naročito vjernici su lakovjerni i to sve olako razumeju i svaćaju.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here