Nemačka uskoro priznaje i naše diplome

0

 

Mnogobrojni imigranti uzalud su godinama pokušavali da nostifikuju svoje diplome nakon sticanja prava na stalni boravak. Pošto bi diplomu preveli na nemački jezik, u Senatu za obrazovanje bi dobijali odgovor da oni nisu nadležni za nostrifikaciju, osim za strance sa nemačkim poreklom.

 

Ni u birou rada niko nije mogao da im pomogne, pa su bili prinuđeni da prihvataju najniže poslove kao da su potpuno neobrazovani. Strana diploma u Nemačkoj bila je priznata samo građanima Evropske unije i doseljenicima nemačkog porekla.

 

Dosadašnji Zakon menja se 1. januara 2011. godine novom odlukom vlade, po kojoj će sve diplome morati da budu priznate bez obzira na to u kojoj su zemlji sticane.

"Morali smo da donesemo takvu odluku, jer nam nedostaje kvalifikovana radna snaga. Odluku smo morali da donesemo i zbog demografskog razvoja, jer ćemo, prema sadašnjoj statistici, za 10 godina imati tri miliona manje stanovnika mlađih od 25 godina", izjavila je savezna ministarka za obrazovanje Anete Šavan.

Bilo je i krajnje vreme da se takva odluka donese jer se o tome u javnosti često raspravljalo, rekla je Marija Beme, opunomoćenica nemačke vlade za intergraciju.
Pravda nije bila zadovoljena, a ovim korakom, vlada pokazuje da joj je zaista stalo do integracije stranaca u Nemačkoj, poručila je Beme.

"To ne znači samo da strancima kojih ima pola miliona želimo da pružimo bolje šanse u našoj zemlji, već je to i signal da zaista priznajemo i njihove potencijale", sitakla je ona.

Odluku vlade pozdravljaju i predstavnici nemačkih industrijskih i trgovačkih komora, ali i upozoravaju da se mora voditi računa da se ne obezvredi domaći obrazovni sistem.

"Kvalifikacije koje su stečene u inostranstvu ne možemo da priznajemo paušalno i ne bi ih trebalo izjednačavati sa nemačkim kvalifikacijama, pre nego što ih prethodno ne proverimo", naglasio je Hubert Šefman, zadužen za stručno obrazovanje pri Industrijskoj komori Bavarske u Minhenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here