EPA-EFE/Anna Szilagyi

Nemačka će vršiti granične kontrole na svim svojim granicama tokom Evropskog prvenstva u fudbalu u junu i julu ove godine, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova te zemlje Nensi Fezer.

Fezer je za list “Rajniš post” izjavila da će se tokom turnira vršiti provere na svim nemačkim granicama “kako bi se sprečio ulazak mogućih nasilnih kriminalaca”.

Dodala je da je “to neophodno kako bi se veliki međunarodni događaj što bolje zaštitio”. Kako je kazala, fokus vlasti je na zaštiti od “ekstremista, huligana i drugih i sajber napada”.

Njene izjave usledile su nakon oružanog napada u okolini Moskve, za koji je odgovornost preuzela Islamska država. U napadu je ubijeno 137 ljudi, a više od 180 ranjeno nakon što su naoružani napadači u petak otvorili vatru kada je rok-bend Piknik trebalo da nastupi u koncertnoj dvorani “Krokus Siti Hol” u moskovskom regionu.

Kontrole na granicama

Odluka da se ponovo uspostavi granična kontrola tokom fudbalskog turnira bila je dugo očekivana. To je postala standardna praksa za zemlje Šengen zone tokom velikih sportskih događaja i velikih samita.

Nemačka već provodi kontrole na svojim istočnim i južnim granicama sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom zbog zabrinutosti o migracijama.

Evropsko prvenstvo počinje 14. juna, a domaćin Nemačka igra sa Škotskom u uvodnoj utakmici u Minhenu. Finale se igra u Berlinu 14. jula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here