EPA/Zoltan Balogh
Goran Bregović

Čuveni muzičar Goran Bregović kaže da nikad do sada nije imao problema na turnejama, ali Moldavija očigledno ima problem s njegovim proruskim stavovima, piše nemačka štampa.

“Trebalo je to da bude veliki nastup Gorana Bregovića i njegovog benda prošlog vikenda u Starom Orheju, arheološkom naselju u Moldaviji”, piše berlinski list “Tagescajtung”, a prenosi Dojče vele (DW).

“Ali, Bregoviću i njegovoj pratnji je u nedelju zabranjen ulazak u Moldaviju nakon što su stigli na aerodrom u Kišinjevu”.

U saopštenju granične policije kao razlog je navedena “analiza rizika” na osnovu obaveštajnih podataka. Bregović je na društvenim mrežama naveo da je razočaran, da je imao turneje po celoj Evropi i nigde nije imao problema, prenosi DW.

“Ali očigledno Republika Moldavija ima problem sa Bregovićem. Prema navodima moldavskog ministra unutrašnjih poslova Adrijana Efrosa, Kišinjev je još prošle godine odredio zabranu ulaska protiv Bregovića zbog njegovih proruskih stavova”, navodi list.

“Otvorene simpatije i za agresiju Rusije”

“Taj 73-godišnjak je 2014. javno pozdravio protivpravnu aneksiju Krima i godinu dana kasnije tamo održao koncert. Gaji otvorene simpatije i za agresiju Rusije na Ukrajinu. Takvi stavovi su verovatno razlog što Bregović ima zabranu nastupa ne samo u Ukrajini, već i u Poljskoj”, piše “Tagescajtung”.

List navodi da je srpski šef diplomatije Ivica Dačić zatražio zvanično objašnjenje, navodeći da odluka Kišinjeva ne odgovara tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje.

“Ovo nije prvi put da se Moldavija putem zabrana ulaska štiti od neželjenih gostiju”, piše “Tagescajtung”. “Prošlog februara je navijačima beogradskog Partizana zabranjeno da prisustvuju utakmici njihovog kluba protiv Šerifa iz Tiraspolja. Meč je odigran pred praznim tribinama u Kišinjevu”.

Podseća se da je tada predsednica Moldavije Maja Sandu optužila Rusiju da planira puč u Moldaviji, navodno uz pomoć državljana Srbije, Crne Gore i Belorusije.

A Rumunija se ne boji Bregovića

“Tagescajtung” citira ruski list “Kosmomolskaja pravda” koji izlazi i u Moldaviji: “To je, dakle, pravac evropskog razvoja: Evropa ide na Bregovićeve koncerte, a Moldavija ih gleda na internetu. Svaki građanin treba da razmisli pre nego što se okrene protiv Partije akcije i solidarnosti, to jest, pre nego što kaže nešto što ne odgovara stranci ili predsednici. Možda u tom slučaju neće više moći da posete u Moldaviju ili da se vrate u svoju domovinu”, piše taj list.

U tekstu “Tagescajtunga” se dodaje da “Rumunija ima manje straha od Gorana Bregovića. U oktobru bi trebalo da nastupi na jednom festivalu u toj članici EU. Priredba se finansira sredstvima iz Brisela”.

“Svejedno mi je”

Izveštaj o događaju doneo je i “Berliner cajtung”. Piše da je “moldavska granična policija navela da su organizatori festivala pre dolaska muzičara bili informisani o zabrani koja je na snazi od prošle godine”, piše list.

Taj list podseća da je Bregović svojevremeno izjavio da mu je svejedno hoće li se naći na meti nekih sankcija jer je svirao na Krimu.

1 COMMENT

  1. Brega je svetsko ime. Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac. Znaci covek nije Srbin. Jer mu je otac Hrvat i rodjeni je Sarajlija – po opredeljenju Jugosloven. Bravo Gorane. Samo naored.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here