EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je da ne namerava da odustane od ruskog gasa uprkos trenutnim sankcijama Zapada protiv Rusije i ocenio da će Evropi trebati više gasa nego do sada, saopštio je nemački list „Velt“.

Ministar je naglasio da je ruski gas važan za snabdevanje energijom Evrope i ocenio da se potražnja za gasom neće se smanjiti ni kad se pređe na obnovljive izvore energije.

– Trebaće nam više gasa, ne manje – rekao je Altmajer.

Nemački list navodi da je na konferenciji nemačke privredne komore, koja je posvećena odnosima s Rusijom, Altmajer istakao da je odlučan je u nameri da razvija ekonomske veze s Moskvom i intenzivira poslovne kontakte dveju zemalja bez obzira na to što je spor oko gasovoda „Severni tok 2“ i dalje aktuelan, kao i sankcije zapada protiv Rusije.

Nemački političar istakao je na konferenciji da se, uprkos spornim pitanjima koja se tiču Ukrajine i Krima, ponovo pojavila nada za „razvijanje odnosa u domenu velikih političkih pitanja“.

Istovremeno, ministar je rekao da su u toku pregovori s Amerikom kako bi se „izbegle negativne posledice po nemačke kompanije“.

Tranzit vodonika u Evropu preko “Severnog tok 2”

On je objasnio da će za zadovoljavanje energetskih potreba biti potreban vodonik, za čije se dobijanje može koristiti metoda razdvajanja prirodnog gasa, naveo je nemački list.

Biće omogućeno da se vodonik dobije od ruskog gasa u Nemačkoj, ili da se iskoristi alternativna opcija: da se gas razdvoji u Rusiji, a da se potom dobijeni vodonik prenese u Nemačku preko gasovoda „Severni tok 2“, ocenio je ministar, a njegovo mišljenje dele i zapadni eksperti.

„Međutim, zavisnost od snabdevanja ruskim gasom će se u tom slučaju povećati, čega se neki kritičari plaše“, upozorava „Velt“.
Altmajer smatra da će se na taj način povećati nemačko-ruska robna razmena, koja je znatno smanjena zbog sankcija. Na naftu i gas odlazi 65 odsto nemačkog uvoza iz Rusije i iako je u poslednje vreme primećena stagnacija u nemačkom uvozu, uvoz iz Rusije je porastao za 30 odsto od 2016. godine, naglašava autor teksta.
Sankcije i kontrasankcije samo su jedan od razloga zbog kojih stradaju ekonomske veze, piše „Velt“.

Altmajer je naglasio da je Nemačkoj potrebna Rusija kao partner u međunarodnim pregovorima, kada se na primer radi o obnavljanju Svetske trgovinske organizacije.

– Želeo bih novi uspon u našim bilateralnim odnosima – zaključio je nemački političar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here