EPA-EFE
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus

Nemački ministar Boris Pistorijus, kako je potvrdilo Ministarstvo odbrane u Berlinu, putuje ovog ponedeljka u posetu Beogradu, Sarajevu i Prištini kako bi Zapadnom Balkanu dao do znanja da Nemačka, uprkos drugim spoljnopolitičkim problemima, nije zapostavila region.

Beograd će biti najvažnija stanica putovanja, kažu analitičari. Tamo bi Boris Pistorijus trebalo da priča o bezbednosnoj situaciji, posebno na Kosovu.

Iako zvanični plan putovanja još nije objavljen, a sam odlazak na Zapadni Balkan je do poslednjeg trenutka bio tajan, već je jasno da Pistorijus, socijaldemokratski partijski drug kancelara Olafa Šolca, nosi poruku nemačke vlade o potrebi pronalaženja rešenja za dva goruća problema u regionu: odnose između Srbije i Kosova i uspostavljanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Pritisak na Vučića?

Glavni deo posla, kako smatra Stefan Surlić, politikolog sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, Pistorijusa očekuje u Beogradu. “Možemo očekivati pritisak na Vučića da prihvati nemačko-francuski plan koji uključuje deblokadu Kosova na međunarodnom nivou i članstvo u međunarodnim organizacijama.”

– Očekuje se i neka vrsta “nove normalnosti”, što bi značilo da se srpska zajednica u potpunosti integriše u kosovske institucije uz istovremeno osnivanje Zajednice srpskih opština – rekao je Surlić, koji se ovih dana nalazi u Berlinu, za DW.

Srbija i Kosovo, posle prošlogodišnjeg sukoba u Banjskoj i u trenutku kada Beograd traži vanrednu sednicu Saveta bezbednosti zbog ukidanja dinara na Kosovu, daleko su od dogovora. Tome treba dodati i nezadovoljstvo nekih nemačkih parlamentaraca načinom na koji su održani izbori u Srbiji, što bi mogla biti još jedna tačka razgovora u Beogradu.

U isto vreme kada nemački ministar odbrane posećuje region, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji će boraviti i izaslanici Parlamentarne grupe za odnose Nemačke i jugoistočne Evrope.

Stati na put destabilizaciji od strane Moskve

Političar Zelenih Boris Mijatović smatra da bi poseta nemačkog ministra odbrane mogla doprineti povećanju bezbednosti nemačkih vojnika stacioniranih na Balkanu.

– Putovanje ministra odbrane Borisa Pistorijusa naglašava spremnost nemačke vlade da aktivno i održivo podržava region. Izričito zahvaljujemo nemačkim vojnicima koji su raspoređeni na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i koji daju značajan doprinos stabilizaciji i bezbednosti – rekao je Mijatović.

Izvestilac zelenog poslaničkog kluba za jugoistočnu Evropu često boravi u regionu i pratio je i poslednje izbore u Srbiji. Boravak u Beogradu nije umanjio njegova strahovanja od negativnog uticaja Rusije na region.

– Pretnja ruske agresije predstavlja izazov za celu Evropu. Napad na Ukrajinu je zločin koji se ne sme ponoviti. Rusija pokušava, koristeći dezinformacije, da destabilizuje naše zemlje u EU i jugoistočnoj Evropi – smatra Mijatović.

Nemački ministar Boris Pistorijus inače je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, trenutno najomiljeniji političar u Nemačkoj.

7 COMMENTS

  1. Treba mu jasno reći da Nemci prestanu da tretiraju Srbiju kao da je još uvek Milošević na vlasti.Od toga vremena je prošla prilično duga vremenska distanca.Šta bi bilo da Srbi njih tretiraju kao naciste, kako smo navikli?Jasno mu reći da po međunarodnom pravu zaokruže teritoriju Srbije, kao što su zaokružili Njemačku teritoriju 1989. godine, uz blagoslov Rusije, uz punu garanciju svih prava nacionalnim manjinama. Nedvojbeno mu reći da se ne nadaju da će Srpski narod ikada više ići u rat protiv Rusa, u šta ponovo guraju podaničke Slavenske narode, pravdajući to nekim višim “Evropskim vrednostima” i demokratijom od koje nije ostalo još puno. Savetovati ga da zaustave rat u Ukrajini, započnu pregovore o obnovi zemlje, ukinu sankcije Rusiji, poprave pipelinu “Sjeverni tok” što su je digli dinamitom, pa da Evropa i veći deo okruženja nastavi da živi kao nekad bez svakodnevnog straha od proširenja ratnih dejstava.Svaka druga politika vodi nas samo u veće sukobe i katastrofu.

  2. Napali Srbiju za vreme prvog svetskog rata, drugog svetskog rata… 1999 …
    Ma dokle bre … Dosta vas je

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here