EPA/Tolga Bozoglu

Turska podržava rad kancelarije OHR u BIH ali nije baš zadovoljna što je za visokog predstavnika u BiH izabran Nemac Kristijan Šmit. Analitičari smatraju da za to postoje dva razloga; loši nemačko-turski odnosi jer je BiH interesna zona Turske, i nezadovoljstvo Bošnjaka njegovim radom.

Valentin Incko bivši visoki predstavnik u BiH boravio je u Ankari gde se sreo sa državnim vrhom te države, a glava tema razgovora je bila podrška nastavka delovanja Kancelarije OHR u BiH. Podršku za Kancelariju je dobio, ali je izostao deo koji bi se odnosio na (ne)zadovoljstvo izborom novog visokog predstavnika iz Nemačke, čime su se faktički potvrdile reči Milorada Dodika da ni Turska nije bila za imenovanje Kristijan Šmita na ovu funkciju.

BiH je interesna zona Turske

Diplomata u penziji Zoran Milivojević smatra da je jasno zašto Turska nije oduševljena nemačkim predstavnikom u BiH, uzimajući u obzir odnos dve države.

– Nemačka je protiv ulaska Turske u EU i vrlo je kritična prema njoj u njenoj unutrašnjoj politici, i to nije ništa novo. Iz tog ugla gledano, naravno da Turskoj neće da odgovara ako se Nemac nalazi na poziciji visokog predstavnika u BiH, zato što ona svoje interese u BiH projektuje imajući u vidu islamski faktor, odnosno, Bošnjački elemenat – kaže Milivojević.

Drugim rečima, Turska ne želi čisto evropski pristup na tlu BiH, a posebne ne – nemački.

Turska i Nemačka nemaju dobre odnose

– Nemačko-turski odnosi odavno nisu na visokom nivou, posebno u poslednje vreme koje je vezano za pitanje izbeglica – ističe Milivojević, dodajući da ne zna u kojoj ulozi je Valentin Incko bio u zvaničnoj poseti Turskoj.

Odgovor na to pitanje ima politikolog iz Banjaluke Vlade Simović koji veruje da je Incko i posle misije na mestu visokog predstavnika u BiH zadržao svoj “posao” vezan za interese Bošnjaka u BIH i šire.

– Incko je prilično i lično profitirao u BiH i verovatno da oseća neku obavezu da ostane prisutan, uz to je, za 12 godina koliko je proveo u BiH, stekao kontakte i povezao se sa određenim lobističkim grupama u bošnjačko-političkoj dijaspori. Sada se prosto stavlja u funkciju njihovog lobiste – navodi Simović.

Kako kaže, samo to može da bude razlog za Inckvu posetu Turskoj, jer se ispostavilo da Šmit neće biti u službi bošnjačke strane na mestu visokog predstavnika.

– Ovde je reč o tome da Šmit nije poželjan u javnosti Bošnjaka, što primećujemo po distanci koja se već uspostavlja prema njemu. Druga stvar je ta što nije po volji turskoj javnosti, jer pripada struji u svojoj partiji u Nemačkoj koja ima, možemo s pravom reći, donekle i anti-islamsku politiku. Ili bolje reći politiku koja upozorava na islam, kao na jednu moguću pretnju Evropi, bila ona stvarna ili ne – objašnjava Simović.

Simović takođe kaže, da je normalno očekivati da će Šmit više pažnje posvetiti Hrvatima u Bosni i Hercegovini, jer Hrvatska i Nemačka imaju bolje odnose. I zbog toga Bošnjaci gube veru u njega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here