EPA/Necati Savas
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas dolazi u posetu Nemačkoj, međutim teško da će to biti prijateljska poseta, pošto se stavovi Ankare i Berlina o ratu na Bliskom istoku razlikuju, piše Dojče Vele.

Erdogan je više puta koristio oštre reči govoreći o Izraelu, dok je branio teroristički Hamas.

“Izrael već 75 godina pokušava da ‘uspostavi državu na zemlji koja je ukradena od palestinskog naroda”, rekao je Erdogan.

Nedavno u Ankari i dodao da je legitimitet Izraela doveden u pitanje zbog njegovog sopstvenog fašizma.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Berlinu, nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) ocenio je da su te izjave turskog predsednika “apsurdne”.

“Izrael je demokratija, to takođe mora biti veoma jasno rečeno i u to nema sumnje”, rekao je Šolc.

Turskog predsednika kritikovao je i predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster, rekavši da turski predsednik koristi svoju propagandu kako bi podstakao nerede na nemačkim ulicama, kao i da “sprovodi psihološki teror nad Jevrejima u Nemačkoj”.

Ipak, i vlast i opzicija i dalje su za posetu, iako u Berlinu ima dosta političara koji smatraju da bi bilo bolje otkazati posetu.

“Turska je previše važna za Nemačku, a i Nemačka za Tursku”, rekao je lider opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc.

Poslanik CDU zadužen za spoljnu politiku Roderih Kizeveter, slaže se sa Mercovim stavom, ali i podseća na skandal koji se dogodio tokom posete palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Berlinu sredinom avgusta 2022.

“Situacija poput prošlogodišnje, kada je Abas poricao Holokaust a da mu se kancelar nije suprotstavio, ne sme više da se ponovi”, rekao je Kizeveter.

Erdogan u Berlin stiže danas popodne i primiće ga savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer, posle čega će ići na večera sa kancelarom Šolcom u sedištu vlade, ali nije jasno da li će biti održana konferencija za novinare, pošto nemačka vlada želi da koliko god je to moguće, izbegne da se Erdogan pojavljuje u javnosti, na ulicama i trgovima Berlina, piše Dojče Vele.

Kako se navodi, nije planiran ni zajednički odlazak dva predsednika na fudbalsku utakmicu Nemačke i Turske, koja se igra u subotu na Olimpijskom stadionu u Berlinu, iako je to bila želja mnogih Turaka koji žive u Nemačkoj.

Međutim, i Nemačka i Turska su svesne da su potrebne jedna drugoj. Erdogan zna da Turska, s obzirom na ekonomsku krizu, zavisi od dobrog poslovanja s Nemačkom, ali i Berlin je svestan koliko je Ankara važna za Nemačku i Evropsku uniju, jer Turska još uvek može da pomogne u ograničavanju broja izbeglica koje dolaze u Evropu.

Pre sedam godina, na vrhuncu izbegličke krize, Erdogan se dogovorio s EU da zaustavi krijumčarenje ljudi na turskoj granici i da vraća one migrante čiji su zahtevi za azil u Grčkoj odbijeni, za šta je Ankara zauzvrat dobila milijarde za zbrinjavanje i smeštaj tih ljudi.

Mari-Agnes Štrak-Cimerman, poslanica vladajućih nemačkih liberala FDP zadužena za spoljnu politiku, takođe smatra da je Evropi potreban Erdogan, pa i zbog rata na Bliskom istoku.

“Važno je da se tamo rat ne proširi, a naravno da i Turska tu takođe ima ulogu. Zato moramo da razgovaramo jedni s drugima – pitanje je samo s kojim stepenom otvorenosti”.

Dojče Vele dodaje da je i odnos između nemačkog kancelara Olafa Šolca i Erdogana hladan još od Šolcove prve posete Turskoj na funkciji kancelara u martu 2022, nakon čega je uzvratna poseta Berlinu prvobitno odložena, da bi na kraju, pre terorističkog napada na Izrael, bila pomerena za novembar.

Prilikom Erdoganove posete Berlinu biće podignut najviši stepen bezbednosti, pre svega zato što hiljade Kurda žele da u subotu demonstriraju u znak podrške zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), a protiv politike koju Ankara vodi prema Kurdima.

1 COMMENT

  1. Izgleda, da se mnogo razlikujemo u pojmovanju apsurda! A ,ako je demokrata samo onaj, koga vi aminujete, e to je baš apsurd!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here