EPA/Focke Strangmann
Fabrika Kontinental u Hanoveru

Nemci zaobilaze Nemačku, investiraju u Mađarsku, Slovačku i Srbiju, dok im Kinezi i Južnokorejanci sve vreme dišu za vratom.

Nemački koncerni kao što su Bosch ili Continental spadaju u najveće svetske proizvođače komponenti za automobile, ali njihove nove fabrike nastaju uglavnom van Evropske unije.

Posle iskustva sa prekinutim lancima snabdevanja u pandemiji, automobilska industrija je počela da regionalizuje svoju proizvodnju. Međutim, Nemačka nije uspela da profitira od tog trenda. Konsultantska firma Berils (Berylls Strategy Advisors), koja analizira razvoj najvećih dobavljača za automobilsku industriju u svetu, jednom godišnje predstavlja te brojke, pše Dojče vele.

– Snabdevači su trenutno veoma uzdržani što se tiče Nemačke kao mesta za proizvodnju, s izuzetkom proizvođača akumulatora iz Azije, kao što je CATL ili proizvođača poluprovodnika kao što je Infineon, koji kod nas pokreću proizvodnju – kaže Aleksandar Timer, konsultant u Berilsu.

– Razlog za to je što su procesi proizvodnje u ove dve oblasti visoko automatizovani i time su skoro nezavisni od visokih troškova radne snage – dodaje on.

Troškovi energije u Nemačkoj su do devet puta veći

Ali, za jedan baterijski kilovat-čas potrebno je u proizvodnji 40 kilovat-časova energije.

– Troškovi energije u Nemačkoj su osam do devet puta veći nego u drugim zemljama. To je razlog podizanja proizvodnih kapaciteta za akumulatore u drugim zemljama EU – kaže Timer. Od tog trenda naročito profitira Mađarska. “Trend pojačavaju proizvođači automobila, koji svoje pogone takođe podižu u Mađarskoj. Primer je BMW s novim pogonima u Debrecinu.”

Prema godišnjoj analizi konsultantske firme, brojna su velika imena iz branše dobavljača za automobilsku industriju iz Kine, Južne Koreje i Kanade koja zaobilaze Nemačku. Pored Mađarske, radije se investira u Slovačku ili Srbiju.

Manji profit nemačkih firmi

Nemačka preduzeća su neznatno smanjila promet, ali je značajan gubitak profita od 4,9 odsto u poslednjih pet godina. Oblasti u kojima su nemački proizvođači tradicionalno jaki izgubile su na značaju. I promet i profit su tu sve manji, a trend će se nastaviti.

– To se odnosi pre svega na tradicionalne komponente iz motora za unutrašnje sagorevanje, kao što su klipovi, kolenasta vratila i slično, iz prenosnog mehanizma ili za kočnice i osovine – kaže Aleksandar Timer.

Kineski dobavljači na putu do liderstva

Od promena u branši prema rezultatima ove analize najviše profitiraju kineske firme, ali i preduzeća iz Južne Koreje. Prema tom papiru, kineske firme napreduju krupnim koracima ka vodećoj poziciji u snabdevačkoj oblasti proizvođača automobila. A tamošnja preduzeća su tek odnedavno ojačala da budu među velikim konkurentima.

Za nekoliko godina softverske komponente će iznositi 80 odsto dodatne vrednosti u proizvodnji automobila. Najveće nemačke firme u ovoj branši kao što su Bosch, Continental ili ZF Fridrihshafen dobro su se pozicionirale i u takvom razvoju proizvodnje vide svoju šansu, jer su već konkurentni ili na putu da to postanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here