EPA/Christian Bruna
Protest u Beču

Austrijska policija je, tokom jučerašnjih protesta protiv korona mera, podnela 400 prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mera, kao i 36 krivične prijave, od kojih 12 zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma, te je sprovela i šest hapšenja, saopšteno je danas na konferenciji za medije ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehamera i potpredsednika austrijske policije Karla Ajgnera.

Nehamer je ukazao da je policija imala tešku sedmicu iza sebe, pošto je sprovela više od 150.000 kontrola poštovanja “2G” pravila.

– Kontrola te mere je pokazala da postoji podrška građana koji ispunjavaju ove uslove za kontrole, ali i radikalizaciju kod onih koji to ne ispunjavaju – podvukao je on.

Nehamer je oštro osudio paljenje patrolnih kola policije, dodajući da je stravično što su počinioci prilikom saslušanja priznali da su hteli da zapale ne samo kola, već i policajce, koji su ih prethodno kontrolisali.

– To je dimenzija radikalizacije koja je potpuno neprihvatljiva. Takođe imamo i pretnje smrću ministru zdravlja i kancelaru. Među onima koji odbijaju epidemiološke mere jedan deo se značajno radikalizovao – objasnio je on.

Nehamer je kazao da se u takvoj atmosferi održao jučerašnji veliki protest, na kojem se prikazala slika poznata od početka demonstriranja protiv korona mera.

– Na protestu učestvovali su zabrinuti građani, ali i grupe koje pokušavaju da demonstracije “preotmu” i zloupotrebe u svoju korist, a to je esktremna desničarska scena. Ponovo je na protestu bilo više poznatih neonacista, kao i predstavnici nove ekstremno desničarske scene – preneo je on.

Ukazao je da je među većinski mirnim demonstrantima bilo i grupa huligana spremnih na nasilje. To što su demonstracije protekle mirno treba, kaže, zahvaliti policiji koja je pažljivim delovanjem doprinela tome.

Ujedno je kritikovao što su pojedini učesnici demonstracija nosili žute zvezde sa natpisom “nevakcinisani”, istakavši da je to pokušaj relativizacije holokausta. Ocenio je posebno degutantnim što su nošeni i transparentni na kojem se kancelar Aleksander Šalenberg poredi sa nacističkim monstrumom Mengeleom.

– To sve je neprihvatljivo i biće podnete prijave – naglasio je on.

Građanima, koji su protiv ovakvih okupljanjima, poručio je da je pravo na okupljanje u Ustavu definisano kao važno osnovno pravo i sloboda, a da policija može samo da deluje u okviru zakona.

Rekao je da su na protestima nošeni transparentni sa rečju “sloboda”, dodajući da je prava sloboda tek moguća kada u situaciji kada više lokdauni ne budu bili potrebni, a to je samo moguće vakcinacijom.

Potpredsednik policije rekao je da je 1.400 policajaca za vikend moralo da radi zbog 25 prijavljenih protesta, od kojih je 20 odobreno. Ukazao je da se većina učesnika protesta nije pridržavala obaveze nošenja maske, te je policija najpre u razgovoru pokušavala da ih navede na poštovanje ove mere, a ako u tome ne bi uspela podnosila je prijave.

Međutim, zbog opasnosti od eskalacije odustalo se u jednom trenutku od primoravanja učesnika protesta da nose maske.

Ajgner je preneo da su pojedini učesnici prikazali visoki stepen agresivnosti. Kazao je da je bilo pokušaja napade na policiju, kako prskanjem nepoznatom tečnošću, tako i pokušajem da se otme oružje. Ajgner je ukazao i da je jedno lice pokušalo da laserom klase 3 zaslepi pilota policijskog helikoptera, koji je kružio nad centrom grada.

Protiv napadača na helikopter, pošto se radi o teškom krivičnom delu, biće vođena istraga i preduzete pravne mere, najavio je on.

Vezano za grupu ljudi koja je nosila transparent “Policija je sa građanima”, kažao je da se nije radilo o policajcima iz Austrije, već o nemačkim državljanima o kojima još nije želeo da iznosi detalje.

Na pitanje kako će policija delovati tokom lokdauna, koji počinje od sutra, ministar Nehamer je kazao da će i dalje postojati posebne patrole koje će se baviti kontrolom, i da će visok nivo pritiska kontrole biti zadržan, jer se želi da lokdaun, koji predstavlja opterećenje za građane, bude efikasan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime