Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraga o povećanju cena u Australiji dovela je do toga da su veliki biznisi optuženi da koriste rastuću inflaciju da bi prikrili svoj rastući profit, dok se domaćinstva bore da sastave kraj s krajem tokom krize sve većih troškova života.

Istraga, koju je naručio Australijski savet sindikata (ACTU), ispituje podizanje cena u nizu industrija, uključujući banke, osiguravajuća društva, supermarkete, proizvođače i trgovce energijom.

Profesor Alen Fels, bivši šef Australijske komisije za konkurenciju i potrošače (ACCC), imenovan je da nadgleda istragu. Cilj istrage je, prema njegovim rečima, da se utvrdi šta je dovelo do značajnog rasta cena u prethodnih nekoliko meseci, dok su milioni australijskih domaćinstava pogođeni visokim troškovima života, a kompanije su ubirale znatan profit.

– Postoji beskrajna stručna rasprava o inflaciji i kamatnim stopama i fiskalnoj politici i platama. Nikad se ne govori o samim cenama, o uticaju na naše troškove života i na nas kao potrošače, i kako firme određuju cene, to se ne kaže uvek – istakao je profesor Fels i dodao da postoje dokazi da su profitne marže porasle u Australiji i širom sveta.

Dodaje da postoje i dokazi da je konkurencija smanjena i ovde i širom sveta. Profesor je rekao da su veliki biznisi iskoristili svetske događaje, uključujući rat u Ukrajini i pandemiju kovida, kao izgovor za održavanje visokih cena.

– Visoka inflacija olakšava preduzećima da podignu cene i da ne budu dovedeni u pitanje. Industrija trenutno oseća da može da se izvuče sa ovim stvarima, a da niko ne ispituje – istakao je profesor.

Otkako je objavljena u avgustu, istraga je primila 600 podnesaka, za koje je profesor Fels rekao da odražavaju “visok stepen zabrinutosti javnosti” o troškovima života, uključujući hranu, energiju, bankarstvo i osiguranje.

Ako postoji dovoljno dokaza da se kompanije bave profiterstvom ili dizanjem cena, profesor Fels je rekao da će oni biti javno imenovani, ali ako postoje “značajne sumnje” mogu biti upućene vladi.

U istrazi se navodi da povećani troškovi za preduzeća, poput plata, nisu uzrok nedavnih skokova cena, jer su porasli manje od inflacije.

Iako je istraga tek počela, profesor Fels je već sastavio neke preporuke, koje planira da prenese saveznoj vladi, uključujući jačanje zakona o nadzoru cena, davanje više ovlašćenja ACCC da istražuje cene i jače zakone za blokiranje nekonkurentnih spajanja.

Saslušanja će biti nastavljena širom zemlje, a sledeća javna rasprava zakazana je za 29. septembar u Sidneju. Predviđeno je da privremeni izveštaj bude finalizovan do kraja godine.

Marže jače od inflacije

Godišnja inflacija je dostigla 30-godišnji maksimum od 8,4 procenta u decembru, pre nego što je u julu smanjena na nešto ispod pet odsto, ali je i dalje daleko iznad ciljanog raspona Banke državnih rezervi od dva do tri odsto. Rast plata za godinu do juna pao je na 3,6 odsto, s neznatnim padom sa 3,7 odsto u 12 meseci do decembra.

Glavni ekonomista Australijskog instituta, Greg Džeriko trvdi da je više od polovine rasta cena iznad inflacije rezultat profita, dok troškovi rada čine trećinu, s tim da je primetio da je profit opao u prethodnih šest meseci.

– Početni porast inflacije, sredinom 2021, bio je usko povezan sa porastom cenovnih pritisaka, koji je uglavnom dolazio posle završetka blokade kovida, a zatim i rata u Ukrajini, što je omogućilo nekim kompanijama, u ključnim industrijama, kao što su energetika, logistika, proizvodnja, građevinarstvo, da značajno povećaju profitne marže koje se poklapaju sa rastućim cenama – objasnio je Džeriko i dodao da su sve firme u ovim sektorima prenele veće ulazne troškove na potrošače.

Računi veći 8.700 dolara

Na istrazi, u Melburnu prošle nedelje, govorila je i medicinska sestra Danijela, koje je rekla da ima osećaj da je važno biti deo ove istrage i obavestiti ljude o borbama sa kojima se ljudi svakodnevno suočavaju. Istakla je da morala da odustane od određenih stvari u životu koje nikada ranije smatrala luksuzom, kao što je odlazak u restoran ili rođendanska zabava. Rekla je na saslušanju da su njeni računi porasli za dodatnih 8.700 dolara godišnje, dok je njena plata otišla gore za svega 102 dolara.

– To je dva dolara nedeljno i pokušavam da nađem najmanje 168 dolara nedeljno kako bih podmirila taj deficit – rekla je ova medicinska sestra.

Bez osnova

Velike poslovne grupe osporile su tvrdnje i kredibilitet istrage, i navele da je jedina industrija koja vidi bilo kakvu snagu u profitu rudarstvo.

– Istraga koju je naručio ACTU nema apsolutno nikakav kredibilitet. To je potpuni šou – rekao je Endrju Mekeler iz Australijske trgovinske i industrijske komore.

Rekao je da su troškovi inputa porasli u protekloj godini zbog nestašice ponude, dok je potražnja i dalje bila jaka.

-Ideja da kompanije podižu cene, da to podstiče profitabilnost, da doprinosi inflaciji, postoji vrlo malo dokaza za to – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here