Hadži Marko Vujičić
Predavanje dr Jasmine S. Ćirić u Vaznesenjskoj crkvi

Srpska kulturna baština, a posebno imovina Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji već decenijama unazad je na meti konstantne devastacije. Istovremeno, ovaj deo srpske riznice nepravedno je zapostavljen i zaboravljen mada je reč o arhitektonskom i hrišćanskom dragulju koji predstavlja temelje srednjovekovne Evrope. To je bio povod da dr Jasmina S. Ćirić, docent Filološko-umetničkog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu i jedan od najpriznatijih istoričara umetnosti za srednjovekovnu srpsku kulturu, sredinom ove nedelje u parohijskom domu Vaznesenjske crkve u Beogradu održi predavanje na temu “Svetinje SPC u Severnoj Makedoniji”.

Dr Ćirić koja je i spoljni saradnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže za “Vesti” da je cilj predavanja bio da se ukaže na ozbiljne probleme u zaštiti vrednog kulturno-istorijskog nasleđa iz srednjeg veka.

– Gotovo da ne postoji naseobina u današnjoj Severnoj Makedoniji, a u kojoj ne nalazimo makar po jednu srpsku crkvu koja podseća na istorijske tragove Nemanjića i srpske vlastele. Međutim, srpska srednjovekovna baština danas se u Republici Severnoj Makedoniji nalazi u trouglu tragičnog, grotesknog i trijumfa izvitoperenog shvatanja – priča dr Ćirić,

Ona to argumentuje konkrentim primerima.

Crkva Svetog Jovana Bogoslova u Ohridu

Zadužbina cara Dušana

– Najradikalnija situacija je u manastiru Mateič, Crkvi Bogorodici – zadužbini cara Dušana, carice Jelene i njihovog sina Uroša. Stradanje tog manastirskog kompleksa datira od 1967.godine, da bi 2001. doživelo kulminaciju jer je pretvoreno u bazu albanskih terorističkih jedinica. Manastir je i prethodne dve godine na meti vandala koji su najpre 28. decembra 2021, a zatim i na Savindan 2022. godine, uklonili olovne ploče sa krova. Mada tamošnje vlasti najavljuju da će manastir biti zaštićen i restauriran za te tvrdnje ne postoji nikakva garancija. Zbog čega je Srpski informativni centar Spona iz Skoplja pokrenuo apel za obnovu, a ja sam sličan apel postavila i na platformi Univerziteta Prinston kao kulturno nasleđe u opasnosti gde je na engleskom jeziku objašnjeno kako je došlo do pogroma srpskog stanovništva u Mateiču i koje štete su nastale tokom 2001.

Međutim, dr Ćirić kaže da je sudbina ovog manastira zapravo samo vrh ledenog brega potpune nebrige o vrednim kulturno-istorijskim spomenicima, ali i bogatoj hrišćanskoj tradiciji iz srednjeg veka.

– Određeni restauratorski zahvati su nužni na Crkvi Svetog Đorđa u mestu Staro Nagoričane koju je početkom 14. veka, 1313 -1314. podigao kralj Milutin. Oko Crkve Svetog Nikole u Ljubotenu iz 1337. godine stoje skele namenjene konzervatorsko-restauratorskim zahvatima. Nažalost, ovakvih primera je i previše – konstatuje naša sagovornica.

Zadužbina kralja Milutina: Crkva Svetog Đorđa

Crkva do crkve

Među kulturno-istorijskom baštinom nalaze se i zadužbine kralja Milutina, u Skoplju Crkva Svete Bogorodice Trojeručice, kod sela Čučera Crkva Svetog Nikite.

– U selu Kučevištu u vreme kralja Stefana Dečanskog (1321-1331) podignuta je Crkva Sv. Bogorodice, a za vreme cara Uroša Crkva Sv. arhangela. Kod sela Sušice kralj Vukašin (1366-1371) sa sinovima je podigao Crkvu Sv. Dimitrija (“Markov manastir”). U tesnacu reke Treske drugi sin kralja Vukašina, Andreaš, podigao je Crkvu Sv. Andreje i Crkvu Sv. Nedelje, a u 14. veku tu je nastala i Crkva Sv. Nikole Šiševskog. U oblasti Kratova i Krive Palanke nalaze se: manastir Lesnovo, koji podiže despot Jovan Oliver oko 1345. god; Sv. Dimitrije i Sv. Nikola u Zletovu (u 14. veku); manastir Pirog kod Zletova (14. vek); manastir Sv. Joakima Osogovskog (Sarandaporskog) kod Krive Palanke, Crkva Sv. Nikole u Psači, koju oko 1358. podiže sevastokrator Vlatko Paskačić. Tu su sačuvani i izvanredni portreti porodice, a način na koji je naslikana njihova odeća predstavljala dragocen izvor za poznavanje kulture odevanja srpske vlastele. Isti je slučaj i u Crkvi Sv. Đorđa u Pološkom gde je sačuvan portret brata od tetke cara Dušana, Jovana Dragutina. U oblasti Štipa je Crkva Sv. arhangela u Štipu, koju je 1334. podigao Dušanov vlastelin protosevast Hrelja (“Relja krilatica” u našim narodnim pesmama). U prilepskoj oblasti je manastir Sv. arhangela, zadužbina kralja Vukašina i kralja Marka (1371-1394). Tu je i čuveni manastir Treskavac ispod Zlatovrha, koji je procvat doživeo naročito za vreme cara Dušana; crkve Sv. Dimitrija, Sv. Nikole, Sv. Atanasija i Sv. Petra, sve iz XIV veka. Tu je manastir Zrze, koji za vlade Dušanove podiže monah German – nabraja dr Ćirić i zaključuje da su sve to dokazi o jasnoj srpskoj srednjovekovnoj istoriji u Severnoj Makedoniji koja pokušava da se na veštački način izbriše.

Crkva Svetog spasa u Skoplju

Hram slave u Skoplju

Nabrajajući srpske svetinje koje su mahom prepuštene zubu vremena, dr Ćirić izdvaja i sudbinu Hrama slave u skopskom naselju Autokomanda.

– Osvećenje ove crkve sa kosturnicom obavljeno je 4. maja 1934. godine u prisustvu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića od Jugoslavije, tadašnjeg patrijarha srpskog Varnave (Rosića), mitropolita skopskog Josifa (Cvijovića), episkopa ohridsko-bitoljskog Nikolaja (Velimirovića), ali i inicijatora izgradnje hrama đenerala Milana Nedića. Gradonačelnik Skoplja Josif Mihailović je dočekao kralja na železničkoj stanici, a ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Islamske verske zajednice i Uprave islamskih Vakufa u Skoplju, predstavnici Jevreja Skoplja i Vardarske banovine. O tom događaju postoji i dokumentarni film koji se nalazi u arhivu Jugoslovenske kinoteke, ali je i dalje nepoznat široj javnosti – ističe dr Ćirić.

Crkva Svetog Nikole u Ljubotenu

Prisvajanje istorije

Profesorka Ćirić kaže da se u Severnoj Makedoniji sprovodi ne samo tendenciozno prisvajanje srpske kulturne baštine, već i da se na bukvalan način sprovodi brisanje svega što ima srpski prefiks.

– Katastarski, većina tih crkava pripada Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, ali su zapravo srpsko kulturno dobro. Međutim, mnogo veći problem je što se prećutkuje ili fizički briše bilo kakva veza sa Srbijom i srpskim vladarima. Tako su u velikoj crkvi manastira Svetog Joakima Osogovskog kraj Krive Palanke u Severnoj Makedoniji, promenjena imena na freskama koje prikazuju srpske srednjovekovne vladare i svetitelje, pa su Sveti carevi Uroš i Lazar, i Sveti kraljevi Milutin i Stefan Dečanski “postali” car Vladimir Kijevski, Jovan Milostivi, Konstantin Veliki, Nićifor Foka… – navodi naša sagovornica samo one, najdrastičnije primere.

Dr Ćirić kaže da je još veći problem što se negiranje postojanja srpske baštine u Severnoj Makedoniji prenosi i u obrazovni sektor.

– U skriptama Filozofskog fakulteta u Skoplju, u udžbeniku iz 2009. godine “Makedonija u 14. veku” koja je namenjena studentima doktorskih studija istorije, istorije umetnosti i arheologije, na više mesta iznosi se tvrdnja da su srpski manastiri zapravo bile predratne vojne baze. Kao primer se navodi manastir Svetog Đorđa, zadužbina kralja Milutina i Simonide. U prevodu na srpski doslovce u tom udžbeniku stoji: “Ta imanja služila su kao okupacione baze za izvršavanje srpske vlasti u Makedoniji.” Ovakve tvrdnje, krivotvorenje istorije, počelo je još ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Najveći problem je što se nove generacije istoričara u Severnoj Makedoniji uče upravo na ovakvoj literaturi i doprinose repetitivnoj matrici koja se neguje u ovoj zemlji – zaključuje dr Ćirić.

U manastiru Mateič je i freska cara Dušana

Ohridski manastiri

Dr Jasmina Ćirić ističe da se oblast Ohrida posebno ističe po vrednoj srpskoj kulturno-istorijskoj baštini.

– Car Dušan naslikan je u Crkvi Sv. Nikole Bolničkog nedaleko od Donje kapije srednjovekovnog Ohrida, Kesar Grgur, brat Vuka Brankovića, podigao je 1360. Crkvu Sv. Bogorodice Zahumske – “manastir Zaum” na Ohridskom jezeru. Za vlasti cara Dušana podignut je spoljašnji narteks Crkve Sv. Sofije u Ohridu sa galerijom i stepeništem, a na Prespanskom jezeru kesar Novak podigao je 1369. crkvu posvećenu Bogorodici poznatiju i kao Mali grad.

Dr Ćirić ukazuje na probleme zaštite nasleđa

Nepoštovanje odluke Evropskog suda

Dr Ćirić podseća da je Evropski sud za ljudska prava 2017. godine doneo presudu kojom se Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji u Severnoj Makedoniji priznaju prava verske zajednice, a da je ta odluka posle žalbe vlade Severne Makedonije dodatno potvrđena.

– Uprkos svemu, vlasti u ovoj državi i dalje ne žele da sprovedu Rešenje o registrovanju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije. Jasno je da je reč o presedanu nesagledivih razmera koji se najnegativnije odražava kako na narod, tako i na srpsko kulturno i duhovno nasleđe. POA je i danas prinuđena da svoja bogosluženja vrši u svojevrsnim katakombama – naglašava dr Ćirić.