Pexels
Ilustracija

Neredovan seks nije samo frustrirajuć, nego može biti i loše i za zdravlje muškaraca. Kako bi ostali u seksualnoj formi, morate je i održavati.

Seks ima niz zdravstvenih prednosti, kao što je smanjenje stresa, olakšavanje spavanja i poboljšanje zdravlja srca. Upravo zato nedostatak seksa i intimnosti može doprineti usamljenosti, izolaciji, pa čak i oslabiti vaš imunološki sistem.

Ali šta se zapravo događa s vašim telom kada prestanete da imate seks, bez obzira na to imate li namernu pauzu ili se desilo spletom okolnosti? Stručnjaci objašnjavaju šta se može, a šta se ne može dogoditi telu kad prolazite kroz period bez seksualnih odnosa, piše Insider.

Kod muškaraca manjak seksa može značajno uticati na zdravlje. Javlja se erektilna disfunkcija. Muškarci koji duže vreme nisu imali seksualni odnos, a prešli su 50-tu godinu, verovatno će patiti od erektilne disfunkcije. Kako bi ostali u seksualnoj formi, morate je i održavati.

Seks ponekad služi kao izduvni ventil, a škotski naučnici smatraju da osobe koje apstiniraju od seksa teže podnose stresne situacije, poput javnog nastupa, za razliku od onih koji su imali odnos u protekle dve sedmice. Tokom seksa mozak otpušta hormone sreće koji vas opuštaju, tvrde naučnici.

Manjak seksualnih aktivnosti može oslabiti vaš imunološki sistem. Kako prenosi prevention.com, naučnici iz Pensilvanije otkrili su da osobe koje dva puta nedjeljno uživaju u seksu, uživaju i u 30 odsto povećanog otpuštanja imunoglobulina (IgA), koji je prva linija obrane organizma od virusa.

Osim toga, povećava se rizik od raka prostate. Ako ne masturbirate redovno i nemate seks, šanse za obolevanje od raka prostate mnogo su veće. Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije (od 4 do 7 puta nedjeljno) smanjuju rizik od raka prostate. Uz to, istraživanja su pokazala da osobe koje redovno vode ljubav imaju i niži krvni pritisak, pa se smanjuje mogućnost problema s visokim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here