youtube/printscreen

Zašto je toliki broj ubistava, povezan sa političarima i ljudima na pozicijama moći, ostao nerazjašnjen, “Vesti” su razgovarale sa kriminologom Zlatko Nikolićem. On objašnjava kako je jasno da je iza takvih likvidacija – politika.

– Sam naziv politička ubistva govori šta je u njihovoj pozadini, ali se pokazalo i da nema zainteresovanih da se ona razotkriju. To je zato što kada se krene u istraživanje, sve postaje nalik povlačenju niti na džemperu za koji se ne zna dokle može da se para – poredi naš sagovornik.

Zbog toga se, kaže, ide linijom manjeg otpora, “ne dira se mečka za rep”, jer ništa ne gubite ako se time ne bavite i ne dirate.

– Mediji idu s prozivkama zbog nerešenog ubistva s vremena na vreme i sve se svodi na tu vrstu opomene i ništa se drugo ne događa. Ako se vratimo u prošlost vidimo da su politička ubistva nerešena još od atentata na Aleksandra Prvog Karađorđevića, jugoslovenskog kralja, a sve je ostalo na sumnjama da ga je naručio neko od fašističkih vođa, Musolini ili Hitler – priča Nikolić.

On smatra da neki političari vuku poteze preko specijalnih službi, a opet i službe su, poput hidre. Čudovište kome odsečeš glavu, a umesto da umre, iz rane niču još dve glave.

– Iza nekih od ubistava u Srbiji je država, iza drugih odmetnuti delovi službi, ili neki od odmetnika koji su u sprezi sa kriminalnim strukturama – zaključuje Nikolić.