“Diskriminacija SPC u CG traje godinama”

0
Youtube/A1TV Montenegro
Gojko Perović

“Nedostatak ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve nas uvodi u zonu jedne diskriminacije, ali to traje godinama”, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Perović je, na pitanje kako vidi stav Sabora SPC da i nova crnogorska vlast izbegava da potpiše Temeljni ugovor, kazao da duboko veruje da je ta formulacija proizvod jednog trenutnog i privremenog nesporazuma.

– Činjenica jeste da nedostatak ugovora između države Crne Gore i SPC uvodi nas u zonu jedne diskriminacije, ali to, kao što je crnogorska javnost upoznata, traje godinama, deceniju… Činjenica je, takođe da, koliko možemo da razumemo iz saopštenja i iz onoga što su iskazi predstavnika Vlade Crne Gore, da je ova Vlada spremna da potpiše taj ugovor i da se na tom potpisivanju radi. Maltene smo došli do par koraka pred finalizaciju toga čina. Činjenica je isto tako da je SPC raspoložena i pokazala je svoju spremnost da se taj ugovor potpiše tako da verujem da će najskorija budućnost pokazati kako tu nema prostora više ni za kakvu diskriminaciju SPC u Crnoj Gori – rekao je Perović.

Na pitanje misli li da će Temeljni ugovor uskoro biti potpisan u Crnoj Gori, Perović navodi da veruje da će biti onako kako je bilo i najavljeno.

Perović navodi da još nema tačnog datuma kada će mitropolit biti ustoličen i da to određuje Sinod SPC.

– Procedura nam je poznata – njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, će da uvede u tron cetinjskih mitropolita novoizabranog mitropolita Joanikija. To će da se desi, kako praksa nalaže, u neko najskorije vrijeme, kada to odredi Sveti arhijerejski Sinod SPC. To je jedan vekovni običaj, tako su ustoličeni svi crnogorski mitropoliti u posljednjih 100 godina i tako su vekovima ustoličavani i zetski mitropoliti od osnivanja Zetske eparhije i kasnije Cetinjske mitropolije, pa do vremena ukidanja Pećke patrijaršije 1766. i kasnije po obnavljanju Patrijaršije taj se običaj nastavio – nijedan mitropolit cetinjski nije uveden u tron niti hirotonisan bez blagoslova pećkog patrijarha… Obično je to jedan saborni događaj, kao što je saborni događaj bio i izbor samog mitropolita, tako je i saborni događaj njegovo ustoličenje i očekuje se, pored patrijarha, prisustvo drugih arhijereja SPC – objašnjava Perović.

U vezi odluke Sabora SPC da stavi van snage odluku o osnivanju episkopskih saveta, Perović kaže da je formulacija saborskog saopštenja takva da “nama koji nismo pravnici ne daje prostor za neki jasan zaključak.

– Verujem da će isto tako u najskorije vreme biti jasno o čemu se tu u stvari radi i o kakvoj saborskoj odluci je reč kad je u pitanju rad episkopskih saveta – zaključuje Perović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here