Pixabay
Ilustracija

Nestašica mnogih prehrambenih i drugih proizvoda u pojedinim državama Australije, pre svega u NSW i Viktoriji, trajaće još najmanje dve sedmice.

To je najavio direktor lanca samoposluga “Vulvorts” Bred Banduči, koji je rekao da su najviše pogođeni sveža hrana i druge namirnice, pošto je veliki broj radnika distribucije i u supermarketima u izolaciji zbog kovida.

– Trenutno se suočavamo sa situacijom da u našim distributivnim centrima imamo između 20 i 40 odsto zaposlenih koji moraju da odsustvuju s posla. To je i direktna i indirektna posledica širenja omikron soja virusa korona – rekao je Banduči za jutarnji program nacionalnog ABC radija.

I iz konkurentskog lanca “Kols” stiže informacija da je oko trećina njihovih radnika u distributivnim centrima “van stroja” zbog obavezne izolacije, dok prevozničke kompanije prijavljuju odsustvo između 30 i 50 odsto zaposlenih iz istog razloga.

Situaciju pogoršava i to što se sa sličnim problemima suočavaju i proizvođači prehrambenih proizvoda.

– Nije problem samo distribucija, već i proizvođači, od kojih su mnogi skresali proizvodnju hrane za pola zbog kovida – kaže Fred Harison, izvršni direktor lanca supermarketa “IGA”.

Ipak, Bred Banduči iz “Vulvortsa” uverava da u lancu snabdevanja njegove kompanije postoji dovoljno hrane da se zadovolje potrebe potrošača.

– Možda nećete moći da pronađete vaš omiljeni brend, ali ćete pronaći isti proizvod druge kompanije. Dakle, nema razlga za paniku – smatra Banduči.

Zbog nastalih problema sa proizvodnje i snabdevanjem , pojedine države poput Novog Južnog Velsa, Viktorije i Kvinslenda počinju da menjaju propise za izolaciju za sve koji rade u ovim industrijama, a smatraju se za bliske kontakte. U većini slulajeva, ukoliko su asimptomatični i negativni na testu za kovid, zaposleni mogu da idu na svoja radna mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here