Netanjahu: Nemamo izbora – idemo u rat

sputniknews.com, Vestionline
0
EPA/Abir Sultan
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael verovatno neće imati izbora i da će morati da krene u rat u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak ujutro da će Izrael pokrenuti vojnu operaciju u Gazi.

U intervjuu za „Kan radio“, koji je dao uoči putovanja u Moskvu, premijer je rekao da će Izrael morati da uništi palestinsku militantnu organizaciju Hamas, ako ostane bez drugih mogućnosti.

– Biće operacija, ali neću se upustiti u rat, pre nego što budemo spremni. Ne ratujem objavama na Tviteru, ali očigledno neće biti drugog izbora, osim da uništim Hamas – rekao je Netanjahu.

Istovremeno, Netanjahu je kritikovao svoje ministre zbog insistiranja da izraelske vojne snage napadnu Hamas.

– Prestanite da se bavite operacijom u Gazi – rekao je izraelski premijer.

Netanijahu je istakao da je „opasan rat poslednja opcija“ i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu „dok uslovi ne budu optimalni“.

Netanjahu je bio prinuđen da prekine predizborni miting u Ašhodu, kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, zbog čega je obezbeđenje izvelo premijera sa bine.

Prema izraelskim bezbednosnim snagama — dve rakete su ispaljene iz oblasti Gaze prema izraelskim gradovima Aškelon i Ašhod, ali je izraelski PVO uništio obe.

Do incidenta je došlo nakon što je Netanijahu izjavio da će, u slučaju reizbora 17. septembra – anektirati velike delove Zapadne obale.

Izraelci i Palestinci godinama su u sukobu, jer Palestinci traže priznanje države na teritorijama Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalim i Pojas Gaze. Izraelska Vlada odbija da prizna Palestinsku upravu kao autonomni politički entitet i nastavlja da gradi naselja u tim oblastima, uprkos kritikama Ujedinjenih nacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here