EPA/Miriam Alster
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude “donekle odložena” ukoliko se postigne dogovor o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu dodajući da bi apsolutna pobeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedelja nakon što ofanziva počne.

Netanjahu je u nedelju potvrdio za CBS da su razgovori o višenedeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja. Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedelju na nivou specijalnih predstavnika svih strana, prenela je egipatska državna televizija Al Kahera, citirajući egipatskog zvaničnika koji je rekao da će se razgovori nastaviti u Kairu. U postizanju dogovora učestvuju Egipat, Katar i SAD, a prisutni su i predstavnici Izraela.

Netanjahu je rekao da će ove nedelje predložiti ratnom kabinetu da odobri operativne planove, koji uključuju evakuaciju palestinskih civila na drugu lokaciju u Pojasu Gaze iz Rafe, navodi AP.

– Kada počne operacija, intenzivna faza borbi potrajaće nedeljama, a ne mesecima. A ukoliko ne budemo imali dogovor, to ćemo učiniti svakako – rekao je on za CBS i naglasio da je šest preostalih Hamasovih bataljona skoncentrisano u Rafi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je za NBC da predsednik Džozef Bajden nije obavešten o planovima za Rafu.

– Verujemo da ova operacija ne treba da počne dok ili ukoliko ne vidimo plan kako će da se zaštite civili – rekao je Saliven.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here