EPA/Etienne Laurent
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je večeras da će Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon rata protiv palestinske militantne grupe Hamas, ali da će Izrael nastaviti da ima bezbednosnu kontrolu nad tom oblasti.

– Nećemo stati do završetka misije. Ne postoji alternativa pobedi. Pobedićemo Hamas i vratiti naše zarobljenike – poručio je Netanjahu na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da će izraelska vojska ostati u Pojasu Gaze “koliko god bude potrebno” kako bi sprečila da ta oblast bude upotrebljena za terorističke napade na Izrael.

Istakao je da će se Izrael protiviti povratku palestinskih vlasti u Gazu nakon okončanja rata.

– Neće postojati civilna vlast koja svoju decu vaspitava da mrze Izrael, da ubijaju Izraelce, da eliminišu Izrael. Ne može postojati vlast koja porodicama ubica daje pare na osnovu broja ljudi koje su ubili. Ne može postojati vlast čiji lider ni 30 dana kasnije nije osudio strašni masakr 7. oktobra – poručio je Netanjahu, govoreći o palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Netanijahu je naglasio da ne bi pristao da se odrekne bezbednosne kontrole nad Pojasom Gaze “ni pod kojim okolnostima”.

– Hamas je praktično izgubio kontrolu nad severom Pojasa Gaze. Nema gde bezbedno da se sakrije. Arapski lideri kojima je stalo do budućnosti zemalja u regionu moraju da se suprotstave Hamasu. Za 16 godina vladavine, Hamas je doneo katastrofu Gazi i samo dve stvari: krv i siromaštvo – rekao je izraelski premijer.

Upozorio je libansku militantnu grupu Hezbolah da se ne uključuje u rat između Izraela i Hamasa.

– To će biti greška vaših života – rekao je izraelski premijer.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here