T. Barbulović
JEDINSTVO: Oko slavskog kolača članice Kola i svi vernici

U parohiji Sv. Velikomučenika Georgija u Kopenhagenu, u čast Mati Paraskeve, svečano je proslavljena slava Kola srpskih sestara. Vredne i humane Srpkinje su u crkvi, zajedno sa okupljenim narodom proslavile veliki jubilej, 25 godina uspešnog rada, truda i humanosti.

Bogosluženje je bilo veoma posećeno i može se slobodno reči da naši ljudi u Danskoj nisu zaboravili svoju tradiciju. Liturgiju je služio arhimandrit Isaija, nastojatelj manastira Bijela u Crnoj Gori.

Arhimandrit Isaija služio liturgiju i besedio

Posle pričešća sečen je slavski kolač, a ovogodišnja kuma slave bila je Jovanka Osmajlić, predsednica Kola srpskih sestara, a deo slavskog kolača i ulogu domaćina za narednu godinu preuzela je Jelena Aćimović.

Prisutnim vernicima otac Isaija, uvaženi gost iz Crne Gore, održao je kratku besedu a

paroh Milan je najavio bogat program.

U crkvenoj sali je priređena bogata trpeza, a prigodnom kulturnom programu učestvovao je crkveni hor parohije iz Malmea u Švedkosj sa pesmama o Sv. Petki. Gorica Ivanović je prisutne podsetila na životni put ove svetiteljke. Jasmina Genčić je recitovala “Gračanicu”, Desanke Maksimović a Aleksandar Stojanov pesmu Milana Rakića “Na Gazimestanu”.

Aleksandar Stojanov recitovao “Na Gazimestanu”

Pored mnogobrojnih parohijana među gostima su bili i predstavnici parohije Sv. Ćirila i Metodija iz švedskog Malmea, na čelu sa Zdravkom Šebezom, predsednikom Crkvenog odbora i Danijelom Slavkovićem i Milošem Stankovićem.

Crkvu gradimo jezik čuvamo

Arhimandrit Isaije je govorio o monaškom življenju i svetinjama koje se nalaze u Crnoj Gori. Takođe je govorio o smislu našeg života kroz liturgiju.

– Evo ovde daleko, a ima višeod 2.000 kilometara od kuće, a kao da smo jedna familija, a i jesmo u Hristu. Svi koji smo sa njim i u crkvi kršteni jesmo jedna šira familija. Ranije, a i svagda je pravilo bilo, da kad se odlazi od kuće svoje, bilo gde u svet beli, prvo crkva se pravi. Prvo crkva se pravi, a onda svoje pismo se čuva i deca se uče kulturi. Jedino tako možemo trajati – između ostalog je istakao otac Isaija.

Na kraju besede monah iz Crne Gore je i zapevao nekoliko pesama uz gusle.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here