Neurolozi kažu i da oni kod kojih su se kognitivni testovi provodili u zimskim mesecima imaju čak 30 posto veće šanse za blago kognitivno oštećenje ili demenciju.

Snaga mozga varira od sezone do sezone, a svoj vrhunac kognitivne aktivnosti doseže baš negde u jesen, pokazala je nova zajednička studija naučnika iz SAD-a, Kanade, Francuske i Izraela.

Oni su proučavali kako je 3500 ljudi starijih od 60 godina rešilo kognitivne testove te testove koncentracije. Pokazalo se da je njihov mozak “na vrhuncu svoje snage” bio baš negde između kraja leta i početka jeseni.

Veruju da bi na bolje rezultate mogli da utiču svetlost, temperatura, količine hormona ili količina konzumiranog vitamina D.

Oni koji su kognitivne testove ispunjavali zimi imali su 30 posto veće šanse da ispune dijagnostički kriterijum za blago kognitivno oštećenje ili demenciju.

Za neke ispitanike istovremeno su istraživali i količine proteina povezanih s Alchajmerovom bolešću, a tvrde kako bi ovi rezultati mogli da utiču na dalja klinička ispitivanja u neurologiji.

Razlika u uspešnosti bila je dovoljna da utiče na klinički doživljaj o tome u kakvu dijagnostičku kategoriju pacijent spada – rekao je neurolog sa Zdravstvenog centra u Torontu, dr. Lim za jedan strani naučni magazin.

I premda još ne znaju pravi uzrok ovakvih rezultata, dr. Lim i drugi iz tima kažu kako im ova studija otvara mogućnost da shvate kako produžiti to vreme u kojem je mozak na svom vrhuncu, što bi moglo da spreči ili bar uspori razvoj Alchajmerove bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here