Nevakcinisano osoblje “ubija” pacijente

0

Beta/AP
Nemar medicinskih radnika ima tragične posledice
 

Dobrovoljnim vakcinisanjem je u Dojčšvajcu postignuta kvota od samo 35 odsto, a potrebno je da procenat vakcinisanosti bude bar 50 odsto radi efektivne zaštite. Unutar toga se virus gripa reprodukuje još uvek u dovoljnom broju.

Vidmer je uveren da bi smrtni slučajevi mogli da se izbegnu ukoliko bi se medicinari u većoj meri vakcinisali. – Nažalost, u diskusiji se ignorišu najjednostavnija naučna saznanja i onda imamo posla sa fundamentalizmom i iracionalnošću – rekao je bazelski infektolog.

Barbara Gasman, predsednica Saveznog udruženja negovatelja starih i bolesnih, uzvratila je da je osoblje informisano i da odgovorno sprovodi potrebne mere, ali i da je to na kraju uvek lična odluka jer se radi o zahvatu na fizički integritet.

Savezni zavod za zdravlje (BAG) ostaje, međutim, pri tome da je vakcinisanje u Švajcarskoj u osnovi dobrovoljno, ali su bolnice i slične ustanove dužne da skrenu pažnju na rizike u sezoni gripa. Udruženje negovatelja smatra da nevakcinisani treba da nose masku u sezoni i da svaka bolnica treba da utvrdi pravila jer, kako se navodi, nije samo osoblje odgovorno, već i osobe koje dolaze u vizitu mogu da odigraju presudnu ulogu.

Pouzdan broj žrtava infekcija gripom u "spitalima" nije moguć, ali je univerzitetska bolnica u Ženevi saglasna sa procenom bazelskog eksperta da se radi o 100 do 300 ljudi godišnje.
 

Maske i oznake

Profesor Vidmer je naveo primer sa univerzitetske bolnice u Ženevi, gde nevakcinisani personal u sezoni gripa mora da nosi masku i oznaku, a po njemu bi takav model trebalo da važi za celu Švajcarsku.
Posebno na visokorizičnim odeljenjima bi vakcinacija bila obligatorna, smatra Vidmer, i posebno kod osoblja koje radi sa bolesnim licima. Ovaj lekar nema razumevanja za otpore udruženja medicinskih negovatelja, jer se u ovom poslu radi o "pacijentima, o životu i smrti", kako je naglasio.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here