pixabay.com

Naučnici sa instituta u kineskom gradu Guangdžou uspeli su iz embriona svinje da razviju tkivo bubrega sa dominantno ljudskim ćelijama, otvorivši put za “proizvodnju” organa za doniranje.

Tim koji predvodi Liangžue Lai sa Instituta za biomedicinu i zdravlje objavio je studiju u naučnom časopisu Stem Sel, a njihov rad je, kako se navodi, zavisio od “gašenja” gena SIX1 i SALL1 u embrionima uz pomoć Crispr/Cas – alata koji se često opisuje kao genetske makaze.

To znači da embrioni nisu razvili bubreg svinje i da je nastao „procep“ u koji su umetnute tzv. “pluripotentne” ljudske matične ćelije iz pupčane vrpce.

Pre implantacije embriona krmačama, uzgajali su ih u epruvetama koje su sadržale supstance koje su hranile i ljudske i svinjske ćelije, prenosi Sajens alert.

Ukupno su preneli 1.820 embriona u 13 surogat majki. Trudnoće su prekinute na 25 i 28 dana da bi se procenilo kako je eksperiment funkcionisao.

Ovako razvijeni bubrezi sadrže više od trećine svinjskih ćelija, što može dovesti do odbacivanja u slučaju transplantacije, rekli su naučnici, i naglasili da proceduru tek treba unaprediti.

Naučnici su se fokusirali na bubrege jer su oni jedan od prvih organa koji se razvijaju i najčešće se presađuju u humanoj medicini.

„Naš pristup poboljšava integraciju ljudskih ćelija u tkiva primaoca i omogućava nam da uzgajamo ljudske organe kod svinja“, rekao je Lai.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here