EPA/Filip Singer

Jedva da će biti vozova, autobusa i letova u Nemačkoj u ponedeljak. Razlog je što su dva sindikata udružila snage u štrajku upozorenja, tražeći veće plate od onih koje nude poslodavci.

U ponoć s nedelje na ponedeljak (27. mart) u Nemačkoj će stati gotovo sve. Vozovi neće saobraćati gotovo uopšte, od aerodroma radiće jedino onaj u Berlinu. Trebalo bi da stane i gradski prevoz u sedam od šesnaest pokrajina.

Najveći štrajk u poslednje tri decenije ostaviće milione ljudi bez uobičajenog prevoza i verovatno će drumovi biti krcati automobilima.

Na takav štrajk upozorenja pozvala su dva bitna sindikata, Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.

Sindikati odbili prvu ponudu

Sindikati žele veće plate obzirom na poskupljenja, kao i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. Nova runda pregovora počinje upravo u ponedeljak.

Verdi za javne službenike – po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima ili u gradskom prevozu – traži 10,5 odsto više, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra mesečno bruto. Odbijena je ponuda poslodavca da povećanje iznosi pet odsto u dva koraka, i da bude jednokratno isplaćeno po 2.500 evra.

Slično su sindikatu EVG ponudile Nemačke železnice i još pedesetak železničkih preduzeća. EVG to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mesečno.

Bolje jedan dan, nego da traje nedeljama

Predsednica udruženja opštinskih i gradskih poslodavaca Karin Velge kritikovala je ovoliki opseg štrajka: “Taj štrajk i gradskog i železničkog, baš kao i avionskog saobraćaja je preteran i ne šteti samo ugledu javnog prevoza, nego i ukupnom ugledu Nemačke kao privredne lokacije koja je upućena na mobilnosti”, rekla je ona za tabloid “Bild”.

Čelnik sindikata Verdi, Frank Verneke, za isti list odgovara: “Bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspe i da se onda borba za radnička prava protegne nedeljama gde će građani biti još mnogo teže pogođeni.”

Štrajk je bio najavljen dovoljno rano da bi svi mogli da se prilagode, kaže Verneke, a čuje se i da nemaju nameru da štrajkuju za vreme uskršnjih praznika.

– Uprkos svoj paljbi po nama, od početka godine imamo 70.000 novih članova. To je najjači priliv članova od našeg osnivanja pre više od dve decenije – dodao je Verneke.

Jedna anketa YouGov pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk. Najavljeno je da će on trajati tačno jedan dan, i da se od utorka sve vraća na staro.

2 COMMENTS

  1. Bravo
    Tako i treba
    Mogu milijarde da političari ulažu u rat u ukrajini , a kad trebaju plate radnu snagu a onda to ne može…
    👍🏻

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here