EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija

Temperature u Pertu već danima obaraju rekorde i dostižu 40 stepeni Celzijusa. Ukoliko se ovakvo vreme nastavi, prestonica Zapadne Australije će prvi put u istoriji zabeležili ova dugo, i toplo leto.

Naime, na zapadu je osam dana bilo iznad 40 stepeni, a verovatno će biti još takvih dana, najavljuju meteorolozi.

Državu je pogodio ogroman “toplotni talas“, dužine 2.500 kilometara, koji se prostire na većem delu obale i već danima obara rekorde.

Biro za meteorologiju je veliki deo “talasa“ klasifikovao kao ozbiljan. To znači da je reč o neuobičajeno visokim maksimalnim i minimalnim temperatura tokom trodnevnog perioda na određenoj lokaciji.

U isto vreme, drugi “toplotni talas“ se proširio Južnom Australijom, Viktorijom i Tasmanijom donoseći toplo i vlažno vreme.

Krenuo je od Adelejda do Melburna i spušta se ka Tasmaniji. Očekuje se da će ovo takođe biti dugotrajan “toplotni talas“ za Tasmaniju i Viktoriju, s tim da će se u toku nedelje povećati vlažnost vazduha.

Temperatura u Melburnu je tokom vikenda, a i u ponedeljak, bila iznad 30-tog podeoka. Ni noći nisu donele rashlađene, jer se živa na termometru jedva spuštala ispod 20 stepeni, a tokom ove nedelje noći će biti još toplije.

Zanimljivo je da je u Hobartu sve suvlje i toplije, pa je temperatura za vikend bila blizu 30 stepeni.

U toku vikenda, u Adelejdu je padala kiša i Južnu Australiju očekuje mnogo padavina u narednim danima. Te padavine su prvo bile na zapadnoj obali, a zatim će se proširiti na ostale delove, što bi moglo da dovede i do poplava u Južnoj Australiji.

Kanbera je takođe imala topao vikend, a zagrevanje tek sledi u toku nedelje.

Temperatura u Sidneju je u okviru proseka (za januar) i kreće se između 25 i 27 stepeni sa nešto toplijim vremenom u toku nedelje.

Temperature u Brizbejnu su oko 30 podeoka, dok je kiša obeležila vreme u Darvinu, a najviša temperatura je bila oko 30 stepeni Celzijusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here