Nezaposlenost u EU najviša od 1999.

0

U široj 27-članoj Uniji stopa nezaposlenosti je prošlog meseca povećana na 9,2 odsto, a broj osoba bez posla je porastao za 286.000, na 22,123 miliona.

"Kako zapošljavanje teče usporeno, očekuje se da se stopa nezaposlenosti u evrozoni još uveća i da ovu godinu okonča na nivou iznad 10 odsto", ukazao je ekonomista banke "BNP Pariba" Klement de Lusija i dodao da bi iduće godine mogao biti zabeležen dalji rast, na oko 11 odsto.

Najvišu stopu nezaposlenosti u zoni evra od 19,3 procenta prošlog meseca je imala Španija, dok je u celoj EU po tom pokazatelju prednjačila Letonija, sa stopom od 19,7 odsto.

Najniža stopa nezaposlenosti od 3,6 odsto zabeležena je u Holandiji.

Kad je reč o nezaposlenosti među mladima u zoni evra, stopa je u septembru porasla na 20,1 odsto, sa 15,7 procenata godinu dana ranije.

Evropska komisija je prošlog meseca saopštila da privreda zone evra izlazi iz recesije, mada su Nemačka i Francuska isplivale iz recesije još u drugom kvartalu.
Taj oporavak se, međutim, još nije odrazio na tržište rada i većina ekonomista očekuje da će rast broja nezaposlenih niti nastavljen i tokom iduće godine.

Novi podaci o inflaciji u 16 članica zone evra u oktobru pokazuju da je ona i dalje negativna, peti mesec uzastopce, ali uz očekivanje rasta u novembru, nakon jačanja cena nafte iznad nivoa od pre godinu dana.

Podaci Evrostata su pokazali da su potrošačke cene u zoni evra u oktobru opale 0,1 odsto na godišnjem nivou, posle slabljenja od 0,3 procenta u septembru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here