Reč nauke – crno vino ne ide uz ribu!

0

Istraživač Takajuki Tamura i njegov tim iz laboratorije japanskog proizvođača vina "Marcian Corporation", ustanovili su da su poznavaoci vina uspostavili ovo prećutno pravilo zbog "sudara" ukusa između crnog vina i ribe.

Do sada, niko nije mogao da ubedljivo objasni koja crna vina ostavljaju ukus ribe kada se konzumiraju uz ribu i morske plodove zbog nedostatka znanja o ovom fenomenu.

Tamura i njegovi saradnici otkrili su da neprijatni ukus ribe nakon konzumiranja crnog vina uz jelo od ribe nastaje zbog prirodne prisutnosti gvožđa u crnim vinima od kojih pojedina sadrže veću, a druga manju količinu gvožđa.

Istraživači su ustanovili da postoji direktna veza između neprijatnog zaostalog ukusa u ustima i koncentracije gvožđa u vinu.

Testiranjem vina 38 proizvođača iz više zemalja, utvrđeno je da vina sa visokom koncentracijom gvožđa ostavljaju jači ukus ribe u ustima. Neprijatni ukus bi nestao kada bi istraživači u vino dodali supstancu koja veže gvožđe.

Istraživači su zaključili da je gvožđe u vinu odgovorno za taj neprijatni ukus ribe kada se crno vino služi uz ribu i plodove mora, ali su, takođe, napomenuli da bi crna vina sa niskom koncentracijom gvožđa mogla dobro da se slažu sa plodovima mora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here