EPA/Georgi Licovski
Skoplje

Politički analitičar iz Severne Makedonije Dželjalj Neziri ocenio je da će izbori u toj zemlji biti napeti, ali i da će prvi krug izbora za predsednika države biti i jedna vrsta ankete, odnosno “merenja težine političkih stranaka”, zato što se održavaju samo dve nedelje pre parlamentarnih.

– Prvi krug predsedničkih izbora biće neka vrsta ankete, odnosno merenja težine za političke partije i svojevrsni momenat koji se onda može iskoristiti i materijalizovati na parlamentarnim izborima. Ako kandidat pobedi na predsedničkim izborima, onda će politička partija pokušati da izgradi pobednički narativ, da promoviše euforiju i za parlamentarne izbore. Iz tog razloga mislim da će ovi izbori biti napeti, ali s obzirom na profil samih kandidata, mislim da će biti zanimlјivo i sadržajno – kaže Neziri.

Komentarišući predizborne aktivnosti albanskih stranaka, ali i zahteve da predsednika Sobranja ubuduće bira dve trećine poslanika, Neziri kaže je reč o starom predlogu kojim bi se povećale šanse da Albanac sedne na mesto predsedavajućeg Parlamenta.

Neziri kaže da je ključan problem kod albanskih partija u tome što one insisturaju da glasači odaberu kandidata, a ne odgovarajuću političku ideju.

– To je svojevrsni paradoks jer su i DUI i Pokret VLEN izašli sa svojim kandidatima, dok traže promenu izbornog sistema za izbor predsednika. Na neki način su u trku krenuli pesimistički, sa rezultatom za koji već naslućuju da neće stići do cilјa – kaže Neziri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here