pixabay.com

Uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, nakon Nemačke, i Austrija je odlučila da ne otvara svoje granice za građane sa Zapadnog Balkana, već je za sve zemlje regiona izdala upozorenje za putovanje, saopšteno je danas u Beču.

Upozorenje važi za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji – koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Ta mera može izazvati velike probleme za građane poreklom sa prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorili da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva inostranih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati sa radno-pravnim posledicama.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je da je Savet EU usvojio juče preporuku, koje je osnova za analizu koju je obavila Austrija.

– Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju građanima trećih zemalja. Time smo u saglasnosti sa merama drugih država. Reagujemo na situaciju u regionu. Primetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve – rekao je Šalenberg.

Kazao je da je svestan da se radi o bolnoj odluci za ljude sa Balkana.

– Mi smo ljudski povezani sa tim regionom, i znam da stanovnici naše zemlje poreklom iz tog dela Evrope nisu mesecima videli svoje porodice. Međutim, moramo da sprečimo drugi talas – naglasio je on.

Šalenberg je istakao da pandemija ni u jednom trenutku nije odvojila Austriju od Zapadnog Balkana, regiona koji je najbliži partner. Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je Austrija suočena sa jasnim rastom broja novozaraženih, koji je, medjutim, regionalno ograničen.

– Po prvi put posle nogo nedelja smo trocifreni. Imamo žarište u Gornjoj Austriji, a uzrok je klaster iz jedne crkve – rekao je on najavivši mere za tu pokrajinu. Ukazao je da se radi sve da ne dođe do trenda rasta na nivou cele Austrije, a za to je preduslov da se uguše regionalna žarišta brzim, profesionalnim pronalaženjem kontakata zaraženih.

– Ono što moramo drugo da primetimo jeste da imamo i klastere vezane za putovanje na Zapadni Balkan, a to pogađa pre svega Beč, Donju Austrju, Burgenland, Štajersku i Korušku – dodao je on.

Najavio je da će se sa autobuskim prevoznicima, pošto mnogi autobuse koriste za put na Zapadni Balkan biti obavljeni razgovori o merama koje je neophodno preduzeti.

3 KOMENTARA

  1. E to vam je Evropska Unuja jedno pričaju sasvim stoto rade. E sada neka svi vide da nas Srbe neće Evropa. Čim je Makron protiv Srbije piši da je sve u zalud. Tako kaže ona Poslovica:“Žika živac večiti krivac“.
    Zaboravite sve dobre namere za EU. EU podjednako nas izravnjala sa šiptarima koji su iz albanije došli na Kosovo srpsku teritoriju i sada krčme.

  2. Tako malo recenica, a toliko nepismene gluposti. Mico bre, ti si prije dvorska luda nego Car. Care brzo bre nazad u osnovnu skolu 🙂

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime