commoswikipedia.org/Koroner

Istoričar Aleksandar Raković povodom usvojenog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, smatra da će od SPC prvo biti oduzet Cetnjiski manastir.

Povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, istoričar Aleksandar Raković kaže da manastir Ostrog neće biti prvi na udaru, već će verovatno Cetinjski manastir, jer se, kaže, nalazi u neprijateljskom okruženju.

Raković je za današnju “Politiku” rekao da će fizičkom silom upasti u Ostrog kada im se ukaže prilika.

– Neće Ostrog biti prvi na udaru. Verovatno će najpre zauzeti Cetinjski manastir jer se nalazi u nerijateljskom okruženju. Cetinjski manastir je i sedište mitropolije i Bogoslovije i u njemu se nalazi najveća arhivska građa SPC u Crnoj Gori, koja u potpunosti potvrđuje srpski identitet Crne Gore, odnosno, da je to istorijska država srpskog naroda, a ne novostvorene crnogorske nacije nastale 1945 – objašnjava Raković.

– Namera crnogorskih vlasti je da istera SPC iz Crne Gore – kaže Raković.

– Napad na SPC će uslediti ove godine povodom 800 godina autokefalnosti SPC – smatra Raković i dodaje da će predloženi zakon biti usvojen na jesen.

– A, kada ga usvoje, onda će ga primeniti – naveo je Raković, koji smatra da zato otpor treba pružiti sada, pre nego što usvoje zakon.

Raković kaže i da najviše nade u otpor ovom zakonu polaže u vladiku Joanikija, episkopa budimljansko-nikšićog.

2 COMMENTS

  1. Tu arhivu iz cetinjskog manastira pod hitno preneti u Beograd,jer će je montenegrini uništiti da zatru trag svog identiteta.Ja ne razumem zašto se samo priča.Prava diplomatija ćiti i radi.Ili je ovo samo odraz nemoći.

    • Atila, ako je što prenešeno u Beograd to je odavno učinjeno još 1918., a Crnogorci sigurno neće uništavati svoje arhive, ali zato vi hoćete crnogorske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here