Vesti
Tekst o tragičnim događajima

Pogrom nad srpskim stanovništvom, pre dve decenije na Kosovu i Metohiji, sramota je koja se duboko urezala u nacionalnu svest Srba, naveo je švajcarski nedeljnik “Veltvohe” u svom tekstu, ističući da Srbija nikad ne bi dozvolila ponavljanje sličnih tragičnih događaja.

Podsećaju da je 17. marta 2004. godine došlo do etničkog čišćenja Srba sa KiM, kao i da su tada porušene crkve i manastiri.

– Srbi su bili nemilosrdno ubijani samo zato što su Srbi – ukazuje nedeljnik i dodaje da međunarodne oružane snage nisu učinile ni približno da ispune mandat dobijen od Saveta bezbednosti UN.

Kosmet je, kako podseća švajcarski nedeljnik, sveta zemlja za Srpsku pravoslavnu crkvu zbog borbi protiv Osmanlija koje su se tamo vodile.

Današnja Srbija, prema pisanju nedeljnika “Veltvohe”, više se ne može porediti sa onom iz nesrećne 2004. godine.

– Ne samo da je ekonomski vodeća u regionu, već je i stub mira i stabilnosti, zemlja koja gleda u budućnost, posvećena snažnijem regionu. Pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića je pokrenuta inicijativa Otvoreni Balkan – navode oni, uz ocenu da se sramota iz 2004. godine duboko urezala u nacionalnu svest Srba, kao i da Srbija nikada ne bi dozvolila ponavljanje sličnih tragičnih događaja.

– Ono što ostaje uglavnom neprimećeno na KiM je skrnavljenje, uništavanje i falsifikovanje srpske kulturne baštine, simbola viševekovnog postojanja srpskog naroda na tom prostoru – pišu oni.

Ugroženi Dečani

Nedeljnik ukazuje i da plan Prištine o izgradnji puta tik uz Visoke Dečane ugrožava tu svetinju izgrađenu još u prvoj polovini 14. veka koja je pod zaštitom Uneska.

– Ovaj plan, koji uključuje glavnu saobraćajnu arteriju neposredno pored pravoslavne crkve, u suprotnosti je sa svim standardima zaštite spomenika pod okriljem Uneska – zaključuje “Veltvohe”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here