Nikolić: Srbija aktivna u borbi protiv klimatskih promena

0

Moramo da obezbedimo napredak čovečanstva: Tomislav Nikolić
 

"Bili smo i ostaćemo deo zajedničkog tima i aktivni učesnik u tom poslu, u nadi da će nauka što pre ponuditi jasne odgovore i nesumnjive dokaze, a politika najbolja i najbrža rešenja", rekao je Nikolić.

Nikolić u obraćanju na samitu povodom klimatskih promena u sedištu UN u Njujorku, saopšteno je iz kancelarije predsednika.

 

"Srbija će kroz svoje institucije, poštujući relevantna međunarodna dokumenta, a pre svega Okvirnu konvenciju UN o promeni klime i Kjoto protokol, nastaviti da daje doprinos aktivnostima UN, i svim drugim, pre svega Evropskim i regionalnim inicijativama u poslovima oko monitoringa klime i smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena", kazao je on.

 

"Pred nama su dve mogućnosti: da ne radeći ništa prihvatimo situaciju kakva jeste i da joj se prepustimo, ili da preuzmemo odgovornost da je promenimo kako bismo obezbedili napredak čovečanstva. Srbija želi da napreduje i nema drugu alternativu", dodao je srpski poredsednik.

 

On je kazao da je na političkim liderima današnjice odgovornost za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija.

 

"Već odavno je jasno da rešavanje pitanja globalnih klimatskih promena zahteva sveobuhvatno delovanje, kako na multilateralnom – kroz aktivnosti UN – tako i na regionalnom nivou. Nastojeći da doprinese u rešavanju tog problema, Srbija je spremna da da svoj doprinos, posebno imajući u vidu da je već mesecima žrtva katastrofalnih poplava", rekao je Nikolić.

 

On je zahvalio predstavnicima država, vlada i mnogobrojnih organizacija koji su pomogli Srbiji u teškim trenucima posle poplava i "nesebično pritekli u pomoć".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here