R. Rajić Ristić
Oduševili publiku: Svi učesnici na sceni

Srpsko kulturno-umetničko društvo Pontes-Mostovi iz Trsta, svake godine u decembru organizuje Nikoljdanski koncert, sa željom da budućim pokolenjima, pre svega deci koja su rođena u Italiji ostavi u amanet blago naše tradicije. I ove godine održan je Nikoljdanski koncert uz veliko oduševljenje publike. U prepunoj sali pozorišta “Silvio Peliko” gromoglasnim aplauzima posetioci su pozdravili nastupe svih pet folklornih grupa, glumačke i pevačke sekcije.

Najslađi: Polaznici školice folklora

Na pozornici je viđen raznovrstan program – malo istorije našeg naroda, puno lepih koreografija i odlične glume. Sve u sali su pozdravile Dragana Antonijević i Biljana Klepić, a potom su se smenjivali nastupi folkloraša, glumaca i pevača. Najviše aplauza i smeha je izazvao pozorišni komad u četiri sekvence koji govori o dolasku naših zemljaka, dvojice kumova, u Trst na privremeni rad. Na repertoaru folklornih ansambala našle su se “Igre iz Pirota” koje je izveo pripremni ansambl, kao i “Igre iz Bora” koje je izveo prvi ansambl. Šumadiju je igrom dočarao dečji ansambl. Polaznici školice folkora izveli su “Dečji splet iz Srbije”, a veterani su svojom koreografijom sve poveli u Leskovac.

Tamara Antonijević Medić i Katarina Spasić

Dragana Antonijević, predsednica SKUD Pontes-Mostovi za “Vesti” kaže da je Sveti Nikola krsna slava društva, a Nikoljdanski koncert je prvi put održan u Pozorištu “Franc Prešern” u decembru davne 2009. godine.

– Tada se koncert zvao “Concerto di San Nicolo”
jer je bio organizovan na poziv slovenačke zajednice, koja je u Trstu lepo organizovana i veoma uticajna. Posle tog koncerta odlučili smo da on postane tradicija, da našoj deci objasnimo da i Srbi imaju Svetog Nikolu, koji je veliki zaštitnik našeg naroda i našeg udruženja. Smatrali smo da će, ako približimo slavske običaje našeg naroda na ovako neposredan način, naša deca rođena u Italiji bolje shvatiti čin porodične proslave tipične za našu veru, poštujući tradiciju i običaje – ističe Dragana Antonijević.

Igre iz Bora: Nastup prvog ansambla

Ona dodaje da sve ove godine proslavljaju Svetog Nikolu, kako koncertom u pozorištu, tako i u crkvenoj sali.

– Svake godine na dan koncerta režemo slavski kolač i zajedno sa protojerejom stavroforom Raškom Radovićem molimo se za zdravlje, mir i napredak svih naših članova – navodi čelnica SKUD Pontes-Mostovi.

Detalj iz pozorišnog komada

Tradicionalnom koncertu su prisustvovali i gosti Marina Lozar, konzulka u Generalnom konzulatu Srbije u Trstu, predstavnici SPC, Saveza Srba u Italiji. Bili su tu i predstavnici udruženja “Nikola Tesla” iz Udina, Sloga iz Vićence, “Vuk Karadžić iz Trsta, i rusko-ukrajinskog udruženja Rodnik.

Pamte je po dobroti: Najlepše reči o Suzani Sovilj

Sećanje na Suzanu

Udruženje je sa ljubavlju oživelo sećanje na Suzanu Sovilj, članicu koja je preminula u septembru. Na monitoru iznad pozornice stajala je fotografija sa koje se Suzana osmehuje, dok su o njoj govorile Dragana Antonijević i Biljana Klepić.

– Slava je trenutak kada smo sa svojim najbližima, kad se molimo Bogu i sećamo nama dragih osoba koje više nisu s nama. Danas želimo da se setimo Suzane Sovilj, koja je bila na svim dosadašnjim koncertima, čak i kad je to za nju bilo najteže. Svojom dobrotom je zadužila udruženje i našu srpsku zajednicu u Trstu – naglasile su Biljana Klepić i Dragana Antonijević.

Nagrade

SKUD Pontes-Mostovi ima više od 100 članova, a na koncertu su uručena prigodna priznanja. Nagrađeni su vođe grupa: Lazar Rajković, Dejana Stanisavljević, Nikolas Radovanović, Tamara Antonijević Medić, režiser i glumac Filip Ilić, Kristina Pljevaljčić, koja je zadužena za promociju i reklamu udruženja na društvenim mrežama i Marijana Ristić Jovanović, koja se brine za nošnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here