Nikšićki rudari minirali jamu

0

 Nezadovoljni rudari čekaju da Vlada ispuni obećanja koja im je dala
 

Oni prete da iz jame sa oko pet kilometara ispod zemlje, neće izaći do ispunjenja svih njihovih zahteva i obećanja vlade i premijera Mila Đukanovića, a prekjuče su poručili da niko i ne pokušava da ih silom izvuče iz jame pošto su ulaz minirali i spremni su zauvek ostanu u utrobi zemlje.

 

Ulje na vatru je dolila odluka izvršnog direktora Rudnika Igora Kisenkova da zabrani doturanje hrane i vode zabarikadiranim rudarima i prekine svaku komunikaciju sa njima.

"Ja kao čovek koji odgovara za rudnik i sigurnost svih koji se nalaze na njegovoj teritoriji ne mogu dozvoliti da se u jamu, u kojoj je i u redovnim poslovnim okolnostima po zakonu zabranjeno organizovanje štrajka, unose hrana i piće, jer bi to značilo da podržavam nameru tih ljudi da ostanu pod zemljom zbog hira i interesa par kolovođa",- kazao je Kisenkov i kao jednog od kolovođa označio Marka Nikolića za kojeg tvrdi da više i nije radnik rudnika pošto je potpisao ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa po kojem mu je pre deset dana, navodno, isplaćeno i 15.000 evra otpremnine.

Nikolić to negira i tvrdi da je i dalje boksitaš i da deli sudbinu ostalih obespravljenih i prevarenih rudara i da ni njega ni njegove drugove neće pokolebati ni zastrašiti pretnje i privatno obezbeđenje ruske kompanije, vlasnika rudnika, ali ni crnogorske policije koja takođe zvecka nekim krivičnim prijavama.

 

Šok bombe i samospaljivanje

Četvorica, od oko 280 radnika – stečajaca Kombinata "Vukman Kruščić" u Mojkovcu, Miomir Jovanović, Dragomir Rosić, Draško Popović i Milivoje Radović, koji su pre tri dana uspeli da uđu i zabarikadiraju se u jami nekadašnjeg rudnika "Brskovo", prekjuče su u spektakularnoj akciji policije izvučeni iz okna i osujećeni u nameri da svoj protest okončaju samospaljivanjem ukoliko neko pokuša da ih onemogući u traženju svojih prava.

 

Drama je počela prekjuče u tri sata po poponoći. Specijalci su, kako tvrde rudari, najpre ubacili šok-bombe i onesposobili ih, a potom utrčali sa vatrogasnim aparatima i na silu ih izvukla napolje.

Iako su se svi, kako tvrde, bili posuli benzinom, samo je Milivoju Radoviću pošlo za rukom da kresne upaljačem i zapali se, ali je brzom intervencijom policije i on spašen i samo sa lakšim opekotinama na rukama prevezen u lokalni dom zdravlja.

Radomir Burić, upravnik rudokopa Biočki stan, kasno preksinoć je kazao novinarima da dobro zna da u jami nema ni elementarnih uslova za duži boravak, a nakon prekida komunikacija sa zabarikadiranim rudarima i zabrane da im se doture voda i hrana, on je izrazio veliku zabrinutost za njihove živote.

 

On je zato poručio premijeru Đukanoviću:
"Lažu te, Đukanoviću! Ako hitno ne otvore kapije, nećemo dozvoliti da nas privatno obezbjeđenje spreči nego ćemo, ako treba i na silu, ući u jamu i obići rudare…"

I dok traje drama u nikšićkom Rudniku, ne manje je dramatično i u prostorijama nekadašnjeg Duvanskog kombinata u Podgorici gde šezdeset radnika ove bivše velike fabrike već šesti dan štrajkuju glađu, a lekari upozoravaju na već ozbiljne, dramatične posledice po njihovo zdravlje.

 

Iz Telekoma najavili proteste

U četvrtak se oglasio i sindikat moćnog Telekoma i alarmantno najavio bujicu protesta i nezadovoljstva zbog nauma firme da otpusti određen broj sada zaposlenih. Uprava ove, kako se do juče verovalo, zdrave i moćne firme, za sada se ne uzbuđuje zbog tih najava jer se uzda u svoj, kako tvrde, najbolji i najprofitabilniji socijalni program po kojem oni koji moraju da odu iz firme dobijaju nadoknadu od trideset do pedeset šest hiljada evra, zavisno od godina staža i drugih uslova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here