Jeremić i Eštonova o EU i Kosovu

0

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, tokom susreta Jeremić-Ešton razgovaralo se i o procesu evropskih integracija Srbije, kao i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

 

Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo dosadašnjim napretkom koji je Srbija postigla na polju evropskih integracija i puna spremnost za inteziviranje saradnje.

 

Susretom sa srpskim šefom diplomatije, Eštonova je okončala prvu posetu Beogradu, tokom koje se sastala sa predsednikom i premijerom, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, i obratila predstavnicima civilnog sektora u Srbiji.

 

 

 

Eštonova je iz Beograda otputovala u Prištinu, gde bi tokom dana trebalo da se sastane sa specijalnim predstavnikom EU Piterom Fejtom, šefom misije Euleks Iv de Kermabonom i šefom Kancelarije za vezu Evropske komisije Rencom Davidijem. Planiran je i susret sa premijerom Hašimom Tačijem.

 

Eštonova je juče izjavila da je Srbija zaista posvećena procesu evropskih integracija i da joj je drago što je ostvarila napredak u svom evropskom putu. "Pred Srbijom ima još mnogo toga što treba da se uradi, ali imam osećaj da je ona zaista posvećena sprovođenju neophodnih reformi i da će nam biti pouzdan partner u evropskim integracijama", rekla je ona.

 

Prema njenim rečima, budućnost čitavog Zapadnog Balkana je u EU, ali da pre toga moraju biti rešeni svi bilateralni problemi, među kojima i spor oko jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 

Eštonova je istakla da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom ključna i pohvalila zvanični Beograd zbog saradnje sa tim sudom.

 

Prva stanica visoke predstavnice EU u okviru balkanske turneje, prve od stupanja na dužnost, bilo je Sarajevo.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here