NIS spušta cene goriva, privatnici se ljute

0

 

Odluka Naftne industrije Srbije da na svojim pumpama spusti cenu goriva za oko 2,5 dinara po litru razljutila je ostale domaće naftaše. Oni tvrde da ni sa sadašnjim cenama goriva ne mogu da pokriju troškove, i da će im NIS ovim poslovnim potezom odvući sve mušterije i uništiti posao. Zbog toga najavljuju prijavu protiv NIS-a državnoj Komisiji za zaštitu konkurencije.

 

Pad prodaje goriva na pumpama u Srbiji za oko 40 odsto verovatno je jedan od glavnih razloga zbog kojih je Naftna industrija Srbije spustila cene benzina za dva, a dizel goriva za tri dinara. U NIS-u kažu da je ovaj potez povučen da bi se ojačala pozicija kompanije na tržištu.

 

"Razvoj maloprodajne mreže je jedan od najvažnijih ciljeva strategije NIS-a, i u okviru toga su nove cene samo jos jedan korak u tom dugoročnom programu. Kompanija teži da ojača svoju poziciju na maloprodajnom tržištu i za glavni instrument smatra zadovoljenje potreba svojih klijenata, zbog čega se odlučila na nove cene derivata“, rečeno "Pressu“ je iz NIS-a.

 

Ostali trgovci naftom, međutim, tvrde da na ovaj način NIS uništava konkurenciju na tržištu Srbije. Suvlasnik AD "Nafta" Nebojša Atanacković izjavio je da je NIS ovakvim potezom prekršio Zakon o zaštiti konkurencije.

 

"NIS je mogao da spusti cenu samo evrodizelu i TNG-u, a nikako i drugim derivatima jer onemogućava druge učesnike na tržištu da urade isto. U zakonu piše da onaj ko prekrši odredbe o zaštiti konkurencije može biti kažnjen i do 10 odsto godišnjeg prometa. A to da li će biti kažnjen zavisi od organa koji to kontrolišu“, tvrdi Atanacković.

 

Bajalović: Razmotrićemo slučaj

 

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović izjavila je za "Press“ da će komisija razmotriti ovaj slučaj.

"Neki od maloprodavaca benzina su me već kontaktirali i mi ćemo razmotriti čitav slučaj. Ukoliko ima osnova za tako nešto, pokrenućemo postupak. Moramo da ispitamo činjenično stanje i da vidimo da li postoji povreda konkurencije ili ne postoji“, objasnila je ona.

Predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije Milan Rakić kaže da će ovo udruženje podneti prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije zbog ovakvog ponašanja NIS-a.

 

"Prodaja goriva u Srbiji pala je između 30 i 40 odsto i nama je sad jasno da se nekvalitetan benzin nagomilao u rafinerijama NIS-a. Tako da su prinuđeni da spuste cene na svojim pumpama i pokušaju da se oslobode nepotrebnih zaliha. Ali to je nelojalna konkurencija ostalima, jer je NIS jedini snabdevač privatnih pumpi u Srbiji i mi ne možemo da ga pratimo u toj utakmici“, kaže Rakić.

 

NIS ima monopol na preradu nafte u Srbiji, tako da snabdeva celokupno tržište svim derivatima osim evrodizela.

 

"Pored toga, država je donela uredbu na osnovu koje nam se omogućava marža od svega pet dinara po litru goriva, od čega moramo da platimo sve troškove poslovanja. A od tih pet dinara zarade samo za transport moramo da damo dva dinara po litru! Tako, na primer, dok oterate gorivo iz pančevačke rafinerije do Leskovca, vi i sa sadašnjim cenama imate gubitak. Ali mi smo sve ovo i očekivali jer su Ministarstvo energetike i Vlada Srbije dozvolili ovako nešto potpisivanjem ugovora o većinskoj prodaji NIS-a i prodajom zlatne akcije. Tako da je sada država izgubila sve nadležnosti nad tržištem nafte“, kaže Rakić.

 

On je dodao da privatnici nemaju mnogo vremena da čekaju reakciju Vlade i Komisije za zaštitu konkurencije jer će zbog ovakvog razvoja situacije domaće pumpe krenuti da se gase.

"Čujem da NIS namerava da drži spuštene cene tri meseca. Ali, mi ne možemo da izdržimo toliko. Moja procena je da će za prvih mesec dana da bude neprofitabilno barem polovina od 500 privatnih pumpi, koliko imamo u udruženju“, tvrdi Rakić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here