B. J

Tradicionalna, četvorodnevna manifestacija sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma Drina je smisao života održana je krajem jula na stadionu FK Jedinstvo u Malom Zvorniku.

Otvorena je koncertom Ace Lukasa, a završena regatom od Velike Reke do Sakara. Malozvorničani su u te dane spakovali više programa, a jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih je čuvena Somovijada koja je održana 22. put i ponovo je okupila majstore bućke na Zvorničkom jezeru.

Da li zbog toga što je napolju baš upeklo i živa u termometru skočila do 34 stepena, ili su somovi sve bolje organizovani, tek i ovog puta su nadmudrili ribolovce. Na udice su poslali nedorastao podmladak, pa su za dva dana upecana 33 soma, ali ih je čak 29 bilo ispod mere. Okupilo se, kažu organizatori, 77 učesnika, razmileli se u čamcima po Zvorničkom jezeru, ali slaba vajda. Samo četiri ozbiljna soma. Kako reče jedan “bućkaroš”:

– Izgleda da nas ovi somovi zezaju, puste nas da dođemo, družimo se, ali svaki put nas, manje-više, “izdaju” i ostanu na dnu.

U uslovima zavere u režiji somova najuspešniji je bio Malozvorničanin Nenad Vučetić koji je sa ukupno 8.140 gram-poena, odnosno ulovljena dva soma u meri, od po 4.105 i 4.035 grama, oba duga 77 santimetara, osvojio pobednički pehar. Drugi je sa somom od 2.640 Branislav Stanković iz Šapca, a treće mesto pripalo je Pavlu Spasojeviću iz Mačvanske Mitrovice sa somom od 2.620 grama. Ovde su od pre nekoliko godina uvedene nove propozicije prema kojima se boduje zbirni ulov, svi somovi koje upeca ribolovac, koji se odmah se vraćaju u jezero posle merenja i fotografisanja.

– Somova ima, ali ih treba nadmudriti. Imao sam sreće da dva primerka budu dovoljna za pobedu. Prošle godine bio sam drugi, imao sam najvećeg soma teškog 5.225 grama i dugog 79 santimetara, a sada sam ponovio uspeh od pre 13 godina kada sam takođe pobedio. Inače, ovo je 22. somovijada, a propustio sam samo jednu – kaže Vučetić.

Na jezeru je bio i meštanin Velike Reke Milan Kojić koji je imao najveći pojedinačni ulov. Jeste da nije baš izvukao soma, ali se upecao štuku tešku 6.780 grama. Možda nije nišanske sprave podesio za “brkajliju”, ali je bio veoma zadovoljan i rado se uslikao sa štukom. Dok su ribolovci tražili somove na obali Sakara održana je izložba hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, domaće radinosti, slikalo se pored vode, degustirale kobasice od mangulica i magareće i krčkale riblje čorbe. Domaćini su mislili i o zabavi najmlađih posetilaca za koje je na plaži u Sakaru, u petak i subotu, Sportski savez Drina organizovao obuku u vožnji skutera na vodi, što su mnogi rado iskoristili da na taj način uživaju na jezeru.

Zlatni kotlić okupio 12 ekipa

Ovog puta je takmičenje Zlatni kotlić okupilo 12 ekipa, a žiri je imao dosta muke da svaku čorbu proba i proceni koja je za nijansu ukusnija. Na kraju je odlučeno da nagrađeni budu ekipa Roloplast iz Sremske Mitrovice koja je prva, drugo mesto pripalo je družini Kotlić from Komirić iz Komirića, a bronzani su Buntovnici iz Malog Zvornika.

Za svakog ponešto

Malozvornička opština organizator je manifestacije Drina je smisao života, kojom želi što bolje da predstavi bogate turističke potencijale ovog kraja koji ima tajni, podzemni grad Karađorđevića, arheološko nalazište Orlovine, Drinu, Radaljsku Banju i još mnogo toga što vredi videti.