Tanjug
Dragan Stojković Piksi

Dragan Stojković se nije posle neuspeha na Svetskom prvenstvu u Kataru sakrio u “mišiju rupu”. Našao se pred novinarima, sa jasnom porukom: pucajte! I “pucali” su predstavnici medija, ne okolišavši sa pitanjima, već konkretno “gađajući u glavu”. Da li su im se dopali odgovori? Neki da, neki manje…

U Kataru nismo gledali Stojkovića, na koga smo navikli – emotivnog, nasmejanog, vedrog?

– To nisam bio ja. Postoje razlogi zašto je tako. Ti razlozi kreću da me brinu početkom novembra, tačnije 14. novembra, pred put u Katar. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Njihovo zdravstveno stanje bilo je tako, da ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da uopšte igraju. Bilo je nenormalno ne voditi ih u Katar. Bili su nosioci igre, golovima, asistencijama, ponašanjem doprineli su tome da se Srbija raduje u Lisabonu i plasman na Mundijal. Iz tog razloga nisam bio taj – ne ostavlja dilemu Stojković.

Za jednog čoveka je najvažnije da mirno spava.

– Nemam grižu savesti niti sam nekog igrača stavio umesto drugog, iz bilo kog razloga. Oni su zaslužili da se nađu tamo. Napravili smo veliki uspeh, bićemo svesni toga tek za 10-15 godina. Našli smo se na Svetskom prvenstvu. Možda smo mogli da prođemo tu grupu, ali kasnije ništa ne bismo uradili. Nikada javno to ne bih rekao, ali nismo imali snage za neki duži korak. Mogi su očekivali da se potučemo u svlačionici, da vadimo oči jedni drugima. To se nikada neće desiti. Igrali su pod injekcijama, rizikovali karijere, duže odsustvo sa terena, to mora da se poštuje. Ginuli su za dres Srbije, a ja izražavam zadovoljstvo i poštovanje zbog takve grupe momaka.

Posle susreta sa Brazilom Stojković je konstatovao da ga je iznenadila nespremnost ekipe.

– Što se fizičke pripremljenosti tiče, mi nismo bili na nivou takvog takmičenja. Mislim da ne grešim. Ako pogledate igru i performans i naše učešće u svim tim utakmicama. Ako se računaju 60-65 minuta, bili bismo prvi u grupi po rezutatu. Nažalost, igra se 90+ minuta. Nismo bili na nivou da tome odgovorimo. Primetio sam da je slično stanje i u nekim drugim reprezentacijama i bio sam iznenađen što je tako. Sam odlazak na SP je veliki uspeh i mora da se ceni i poštuje. Jedan je ciklus završen, od tri cilja dva su ispunjena i to Srbija prepoznaje. Prihvatam u Kataru rezultatski neuspeh. Znači, nije sve tako crno niti može biti crno. Vraćamo se od marta na pobednički kolosek. Vratili smo veru u srpsi fudbal, nismo se vukli kao babe po terenu, nismo se stideli, igrali smo fajterski. Ako neko smatra da moramo da igramo četvrtfinale, pitam kad smo to igrali? Da bi bio na tom niovou moraš biti spreman u svim aspektima. Glavu gore, Srbija mora da veruje u ove momke. Ponovo ćemo učiniti naciju ponosnom, nema predaje, niti će je biti – zaključio je Stojković.

Niko se ne povlači iz reprezentacije

“Orlovi” će, verovatno, i u sledećem ciklusu igrati u nepromenjenom sastavu.

– Niko nije najavio povlačenje iz reprezentacije! Dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici posle izgubljenih utakmica i do fizičkih obračuna. Što ne priliči nikome. U našem slučaju, toga nije bilo, naravno. Pružio sam svima ruku, čestitao na zalaganju i svemu. U martu nas čekaju ozbiljne utakmice. Čekaju nas mečevi za EP, želimo Srbiju da odvedemo u Nemačku i to je to. Ima dovoljno vremena da se povede računa o tim stvarima.

Ne osećamo sramotu

Izgubljena je bitka, ali ne i rat.

– Neću da neko predstavlja da je sve crno. Ne bih sedeo ovde, da se osećam osramoćeno, bezverdno i poraženo. Jesmo izgubili u rezultatskom smislu, a nismo poraženi. Koračamo uzdignute glave. Ne osećamo sramotu. Ovo će biti samo jedno dobro iskustvo, da izvučemo pouke, ne pravimo iste greške. Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do neuspeha, dočekali su svojih pet minuta da napadaju, omalovažavaju. To neće poremititi zdravu grupu koju smo napravili 20 meseci. Da nas ruše i unose nemir, da bude tragedija, katastrofa. To ne postoji u sportu. Mora se dostojanstveno istrpeti sve, kao što smo trpeli i pohvale i nismo leteli. Pokazali smo da Srbija može da igra lep i atraktivan fudbal, što narod hoće. Evo sad imamo ofanzivan, atraktivan fudbal i ponašamo se najbolje što možemo.

Nisam Deda Mraz

Ima stvari koje smetaju kormilaru srpskog broda…

– Nisam Deda Mraz koji ispunjava želje i deli poklone. Imam stav i ne mogu da mi se približe. Od dolaska znam da sam nekima trn u nozi, a boli ih što nemaju uticaja na reprezentaciju. Boli ih to što nemaju uticaj, što smo očistili neke stvari, da Stara Pazova bude kuća mira i spokojstva, a ne kafana, da uđe ko god hoće i kad god hoće. Toga više nema, a to je njihov problem. Osetili smo to i u kvalifikacijama, kada smo igrali, kada smo davali obećanja. Ti neki kojima ne odgovaram, pokušavali su to kao slučajnost. Da ja nemam pojma, da su igrači pogrešni. Ne mogu svi da vas vole i podržavaju i ja to znam. Znam da će ti i takvi čekati šansu da vas napadnu, ispljuju i ponize. Niti sam se uzdizao u pobedama, niti ću se uniziti u porazima. Po meni je ovo ispravan put. Nema mešetarenja, upliv menadđžera, klubova. Onda smetate jer ne mogu da manipulišu sa vama. Dok god sam selektor to će tako biti. Imam stav i ideju za koju se borim. Ponosan sam na ono što smo uradili i niko neće da gazi po tome.

Žalim zbog Spajića i Nastasića

Selektor Stojković se osvrnuo na one koji nisu mogli u Katar:

– Igrači iz odbrane odigrali su sve u kvalifikacijama, uspešno, s nekim manjim greškama koje nisu bile kobne. Realno je bilo da se pruži šansa istim momcima. Ne može da se žali za prosutim mlekom. Vreme je prošlo. Žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića, igrače s iskustvom koji mogu da odgovore tim zadacima i koji imaju kvalitet.