Facebook/Vetevendosje

Na sastancima u Briselu razgovaralo se o izradi statuta zajednice srpskih opština, kao prvog konkretnog koraka u pravcu njenog formiranja, a na koju srpski narod na KiM čeka više od decenije, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM i najavio nastavak razgovora. Govorilo se, kaže, o energetici i nestalima i tu očekuje napredak.

Za bolji život

– Posle više od pet sati razgovora, vraćamo se s uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa – rekao je i istakao da je Beograd posvećen miru i stabilnosti.

Važno je, kaže, da se kroz pregovore nađu rešenja koja će omogućiti bolji život srpskom narodu na KiM.

– Ne bežimo od obaveza, ali da bi napredovali mora da se vidi iskorak s prištinske strane – rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Beograd je, kaže Milovan Drecun, predsednik parlamentarnog Odbora za KiM, apsolutno posvećen dijalogu, postizanju dogovora i rešenja, dok se kod Prištine vidi nespremnost da se postigne dogovor o bilo čemu. Smatra da će trenutna postavka francusko-nemačkog plana ohrabrivati Prištinu da ne postiže pomake u dogovoru. Taj plan je, navodi on, pogrešno postavljen, “na osnovama da Kosovo tretira kao državu i da na mala vrata uvede de fakto priznanje lažne države od strane Beograda”.

Bitno je, kaže, to što se sa Lajčakom razgovaralo o ZSO, kao i da je i Lajčaku i političkom zapadu jasno da se, bez dogovora i konkretnih poteza za formiranje ZSO, ne može razgovarati o drugim temama. Ističe i da se nikada neće slomiti otpor Beograda da prizna tzv. Kosovo.

Kvadratura kruga

– Dok gajite iluziju da ćete moći političkim manipulacijama, prevarama, pritiscima, pretnjama da nas naterate, nemoguć je napredak i dogovor. Priština to vidi i ohrabrena je da insistira da se sada umesto ZSO na dnevni red stavlja prioritetno pitanje priznanja lažne države – kaže on.

Moguće je, smatra spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović, doći do rešenja o konkretnim temama za KiM, ali ne i do rešenja “kvadrature kruga” kosovskog pitanja jer su pozicije suprotstavljene.

Zato se, rekao je za Tanjug, traži međuprostor da se reše neke konkretne stvari koje izazivaju političke naboje i sa tim bi EU bila zadovoljna.

Dodaje da Priština izbegava da sedne za isti sto sa Beogradom, ali da iako nije bilo trojnog sastanka, napravljena je neka vrsta pomaka na mapi puta rešavanja određenih tema.

– Tzv. normalizacija je važna, jer je to pokrajina i, koliko znam, Beograd ne odustaje od te činjenice, ali do tada treba rešiti mnogo stvari koje izazivaju politička varničenja na ponekad bizarnim temama – kaže on.

Moć SAD i EU

Milovan Drecun ističe da SAD i EU imaju političku moć da nateraju Prištinu na određeno ponašanje.

– Stalno se komentariše da je Kurti nepopustljiv, da ne može da se ubedi, da vodi svoju samostalnu politiku. To su priče za malu decu, dovoljna je politička moć, snaga i uticaj SAD i EU – ukazao je Drecun.

O izborima

Petar Petković je rekao da je na sastanku istakao i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju na severu KiM da nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine. Upitan zašto nije bilo trojnog sastanka, rekao je da Beograd nema problem da se sretne s Prištinom, ali da je posrednik procenio da je za sada najbolje da do njega ne dođe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here