Njujork: Meta broj jedan za teroriste

0

 Ako se teroristički napad ne desi u Njujorku-kao da se nije ni desio
 

Problem sa Njujorkom je, navodi list, što je od 11. septembra 2001. i napada na "kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra taj grad postao, na neki način, "prestižna meta" – kao da se teroristički napad nije ni odigrao ukoliko se ne odigra tamo.

 

List ocenjuje da je malo verovatno da je posredi bio nekakav međunarodni teroristički plan, obrazlažući da američke tajne službe u danima i satime pre napada nisu prijavile nikakvo sumnjivo povećanje aktivnosti na linijama koje prate i prisluškuju, a ono bi inače bilo neizbežno i u najmanju ruku bi naknandno bilo otkriveno.

 

U mnogobrojnim teorijama o mogućem uzroku subotnjeg napada navodi se i ona, piše "Gardijan", prema kojoj su napadač, ili napadači, bili revoltirani šaljivom diskusijom o izgledu proroka Muhameda u nedavnoj epizodi popularne crtane serije Saut park (South Park), u kojoj je prorok Muhamed upoređen sa medvedom.

 

Na ovo navodi, kako piše "Gardijan", i činjenica da je automobil-bomba bio parkiran nedaleko od sedišta komapnije Vajakom, koja je distributer ove crtane serije.

Autorima Saut parka su nedavno, po emitovanju sporne epizode, već upućene direktne prijetnje putem interneta.

 

Agencija Rojters javila je kasno sinoć da su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za pokušaj napada automobilom bombom na njujorškom Tajms skveru, saopšteno je na jednom islamskom veb sajtu. U saopštenju se navodi da je to bila osveta za ubistvo dvojice islamista i "muslimanskih mučenika".

 

"Pakistanski talibani preuzimaju odgovornost za napad u Njujorku koji je bio osveta za ubistvo dvojice lidera Al Bagdadija i Al Mahadžera i muslimanskih mučenika", navodi se u saopštenju.

Njujorška policija deaktivirala je juče bombu postavljenu u automobilu parkiranom na Tajms skveru na Menhetnu, jednom od najprometnijih turističkih atrakcija ovog grada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here