Nobelovci zabrinuti: Moguć novi hladni rat

0

Reuters
Leh Valensa je jedan od nekolicine zabrinutih nobelovaca zbog pretnje novog rata
 

Učesnici samita dobitnika Nobelove nagrade za mir osudili su "fanatizam prerušen u veru" i skrenuli pažnju javnosti na "postojeće i tinjajuće sukobe, posebno u Siriji, Iraku, Bliskom istoku, Avganistanu, Južnom Sudanu i Ukrajini", a koji dobijaju "sve opasniji tok".

"Ova pretnja proizilazi iz činjenice da pojedine velike sile smatraju da mogu da ostvare svoje ciljeve upotrebom sile", ističu nobelovci, ne navodeći nijednu zemlju.

U dokumentu koji su potpisali učesnici skupa ukazuje se da "sukob u Ukrajini predstavlja pretnju za stabilnost Evrope i podriva njenu sposobnost da odigra pozitivnu ulogu u svetu".

Laureati su izrazili duboku zabrinutost zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata, pa nuklearnog.

"Ova tendencija, ukoliko ostane nekontrolisana, neminovno će dovesti do veće vojne konfrontacije i do novog, još opasnijeg hladnog rata", smatraju nobelovci.

Na samitu nobelovaca učestvovali su dalaj-lama, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, bivši vođa Solidarnosti i predsjednik Poljske Leh Valensa, Širin Ebadi (Iran), Lejmah Gbovi (Liberija), Tavakol Karman (Jemen), Beli Vilijams, Mejrid Megvajer i Dejvis Trimbl (Irska), Hoze Ramos-Horta (Zapadni Timor) i Džodi Vilijams (SAD).

Južnoafrički biskup Dezmond Tutu je zbog bolesti morao da otkaže dolazak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here