EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prikazao je u politici savladavanja koronavirus krize autoritarne crte, kritikuje švajcarski dnevnik “Noje cirher cajtung” (NZZ), ukazujući da su razlike između njega i nemačke kancelarke Angele Merkel očigledne.

List navodi da je Austrije dobro prošla kroz prvu fazu pandemije i da je vlada pod Kurcom želela da bude brža, bolja, pametnija od drugih u Evropi.

“Međutim upravljanje krizom je ispoljilo i pojedine karakterne osobine 33-godišnjeg političara i potvrdila neke druge. Epidemiološki podaci su jedna stvar, a politički stil i odluke druga. Austrijanci su za sada bili pošteđeni plućne bolesti, ali su bili i statisti insceniranja njihovog spretnog mladog kancelara”, ukazuje NZZ.

Autoritarni Kurc, kako piše dnevnik, hitro je progurao brojne zakone o “zatvaranju” Austrije, za koje pravnici tvrde da su dalekosežna ograničenja osnovnih sloboda.

“Slobodno” ophođenje sa zakonom

List podseća da je Kurc imao „veoma slobodno“ ophođenje sa zakonom i za vreme svog prvog mandata kao kancelar od 2017.do 2019. kada je progurao zakone o unutrašnjoj bezbednosti i socijalnoj pomoći, koje je je opovrgao Viši sud.

U poređenju sa unutrašnjopolitički veoma polazirovanom ranijim mandatom, korona kriza je kancelaru donela veći prostor za delovanje, ukazuje NZZ.

Opozicija, kritikuje švajcarski dnevnik, premalo se javlja i držala se, što je prirodno, u ovoj situaciji, nacionalnog jedinstva.

Kurc je, navodi list, na svoju stranu uspeo da pridobije i za njega važne medije, podsećajući da je bulevarskoj štampu i privatnim stanicama dao veći deo vanrdne pomoći u ukupnom iznosu od 32 miliona evra.

“Očigledna razlika između Kurca i Merkelove”

NZZ konstatuje da je stanovništvo Austrije sledilo svog kancelara.

“Zaštitna maska, koja je obavezna u radnjama i javnom prevozu, preporučena za kancelariju i koja se dobrovoljno nosi i na trotoarima Beča, postala je brnjica. U javnosti građani mnogo manje razgovaraju jedni sa drudgima, dok Kurc čvrsto i prijatno vodi. Razlika između Kurca i nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je pandemiju nazvala ‘test za demokratiju’, su očigledne”, smatra list.

Dnevnik ocenjuje da je Kurc, kojeg prikazuje kao „zaljubljenika u krizu“, dnevnim konferencijama za štampu u krizi prikazao sve svoje medijalno znanje.

“Na tim medijskim nastupima nisu se mogli videti glavni virolog, nacionalni korona doktor, koji bi građanima objašnjavali kako se razvija epidemija i kako se može suzbiti. Samo se mogao videti Kurc kao upravitelj krizom, a strah je bio njegovo sredstvo za disciplinovanje”, piše NZZ.

Politički, konstatuje dnevnik, strogi kurs Kurca se isplatio, jer je njegova Narodna partija (OVP) u istraživanjima sve snažnija, a i njegov imidž u Evropi kao predstavnika nove generacije političara menadžera samo je još jači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here