Printscreen
Putinov mural u centru Beograda

“Da li Rusija otvara drugi front na Balkanu?” – naslov je koji donosi švajcarski dnevnik “Noje cirher cajtung”.

Novinar Andreas Ernst piše: “U poslednjih deset godina, spor između Srbije i Kosova stalno se iznova rasplamsavao. Okidač su bili najčešće novi pogranični režimi za osobe ili robu. Ali, iza toga je uvek – a tako je i sada u konfliktu oko putnih isprava – bio nerazjašnjen odnos Beograda i Prištine.”

“Srbija i dalje ne priznaje da se bivša južna pokrajina 2008. proglasila nezavisnom. Sporazum o normalizaciji koji su obe strane potpisale 2013, sproveden je samo sporadično. Umesto toga, političari rutinski govore o opasnosti koja preti od druge strane i pomalo zveckaju oružjem. A onda se sve ponovo smiri. No, geopolitički okvir u kojem se odigravaju uvežbani konflikti, sada je promenjen. Rat Moskve protiv Ukrajine i njegov neizvestan ishod na Zapadu izazvali su osećanje da opasnost preti i preko Balkana”, navodi se u tekstu.

“Velike simpatije u Srbiji za Putina”

“Da li će Vladimir Putin na Balkanu otvoriti drugi front kako bi izbacio iz ravnoteže evropski otpor? To na prvi pogled ne izgleda nemoguće. Srpski predsednik Vučić kategorički odbija da uvede sankcije Rusiji. A Moskva Srbiji isporučuje jeftiniji gas, dok drugima zavrće gasne slavine.

U srpskoj javnosti, ruski predsednik i dalje uživa velike simpatije. Ona ovaj rat ne smatra agresijom, već tragičnim ratom između braće. Gledano iz te perspektive, u početku nije bio Putinov neoimperijalizam, već Amerika koja je sprovodila ekspanziju NATO ka Istoku sve do Ukrajine”, piše švajcarski list.

“Putin, doduše, pokušava da iskoristi srpsku polugu, ali sa ograničenim uspehom. On verbalno podržava srpsku stvar i daje popuste na gas, a ponekad i na oružje. Ali, Moskva Srbima ne veruje. I to s pravom. Jer, Vučić flertuje sa Rusima (i Kinezima) kako bi imao alternativu za približavanje EU – i istovremeno ostao interesantan za nju. U krajnjoj liniji, relativno stanje u zemlji i Vučićeva budućnost zavise od ekonomskih odnosa sa EU, a ne od ruskog gasa”, navodi “Noje cirher cajtung”.

“Ako Rusija potčini Ukrajinu”…

“Situacija bi postala mnogo opasnija kada bi Rusija potčinila Ukrajinu – i kada bi odbrambeni front EU bio uzdrman. Ukoliko bi susedi Srbije Mađarska i Bugarska izašli iz stroja i EU izgubila na težini kao regionalna sila poretka, bila bi otvorena vrata za opasno prestrojavanje na Balkanu. Ono u vreme velikosrpskih i velikoalbanskih pretenzija ne bi prošlo mirno – pa i bez direktnog mešanja Rusije.

Šta Evropa može da učini? Trebalo bi da učini sve da Ukrajina ne izgubi rat. Mora da spreči da se sfera uticaja Rusije bitno proširi na Zapad. Evropski okvir poretka u koji je uklopljen Balkan mora biti očuvan. A unutar tog okvira, EU i SAD moraju da uzmu stvari u svoje ruke”, ističe švajcarski list.

“Pregovarački proces između Srbije i Kosova bi valjalo intenzivirati tako da se sprovede u delo sporazum iz 2013. U Bosni, koja se raspada kao na usporenom snimku, mora se ići dalje sa reformom izbornog prava uz međunarodnu pomoć. Još važnija je dugoročna perspektiva: zemlje Zapadnog Balkana bi po ispunjavanju kataloga reformi hitno trebalo da budu primljene na zajedničko tržište EU. Time bi bio definitivno zatvoren prostor za one koji kvare igru”, zaključuje novinar švajcarskog “Noje cirher cajtunga” Andreas Ernst.

6 COMMENTS

  1. A zar SAD VERUJU KO NAS JE NAPAO 1999 GODINE RUSI ILI ZAPAD , PA ZNA SE HOHSTAPLERI NA CELU SA VATIKANOM I SAD .

    • Dali se upitas zasto su vas napali 99 te zasto i zasto rusi nesu vas zastitili napalisu jer ste vrsili teror I genocid rusi u napustu kada su stigli u leskovac sve srpske zene su bili po oklopnim vozilima rekao mije sama moja bifsa ot leskovca koja rekla da u to vece vadio oko 1000 dolara zasto ne u rublje znaci ni za onu rabotu ruble su nevazece pa razmisli malo !

  2. “Moskva Srbima ne veruje” Па како да им верује кад је Србија и данас пуна Титових пионира дресираних да мрзе Русе.

  3. Dok je oruzja u glavama plitkog uma, do tada je rata! Uopste nisu razlozi i ime drzava od vaznosti. I velika steta covecanstva, ziveti pod takvim uslovima.

    • Овај све зна.
      Док нам је братства-јединства, Титове интернационале и Православља за Србе нема зиме. Видимо се на оном свету.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here