EPA-EFE

Finska grupa za telekomunikacije “Nokija” saopštila je da će otpustiti do 14.000 radnika da bi smanjila troškove, nakon što je slabija potražnja za opremom sledeće generacije 5G veza umanjila prodaju u trećem kvartalu za jednu petinu.

Kompanija u saopštenju navodi da ne očekuje skori oporavak tržišta.

Akcije “Nokije” opale su za pet odsto u jutrošnjoj trgovini.

Pošto je potražnja u zemljama poput SAD usporila, “Nokija” i njen rival “Erikson” pokušali su da to delimično nadoknade većom prodajom u Indiji, tržištu sa niskom maržom.

– Situacija na tržištu je zaista izazovna, a o tome svedoči činjenica da je na našem najvažnijem tržištu, a to je tržište Severne Amerike, naša neto prodaja oslabila za 40 odsto u trećem kvartalu – rekao je izvršni direktor “Nokije” Peka Lundmark.

“Nokija” ima cilj da uštedi između 800 miliona evra i 1,2 milijarde evra do 2026. godine, što je krajnji rok za realizaciju dugoročnog plana dostizanja operativne marže od najmanje 14 odsto.

Kompanija očekuje da će smanjiti svoju bazu zaposlenih na 72.000 do 77.000 radnika sa sadašnjih 86.000. Najavljeno je da će 16 odsto otkaza biti uručeno na višim položajima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here